Sådan undgår du brand ved komfuret

Hvert år er uforsigtighed ved komfuret skyld i 500 danske brande. Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen er gået sammen om en række gode råd til, hvordan du undgår brand ved komfuret. Se her hvordan
Brand i pande på komfur

500 danske brande hvert år starter ved komfuret. Et af de vigtigste råd er, at undgå gryder og pander koger eller steger tør.

Glemte gryder starter brande

Hvis en gryde eller pande bliver glemt på komfuret, eller du lægger en avis eller andet brændbart på en tændt kogeplade, kan det starte en komfurbrand.Dem er der 500 af hvert år i Danmark, og brandene er i gennemsnit skyld i 5 årlige dødsfald.

"En del af brandene opstår hos ældre, som glemmer, at de har tændt komfuret. Derfor håber vi, at blandt andre hjemmeplejen i landets kommuner vil tage imod et tilbud om gratis, advarende klistermærker, som de kan tage med ud til de ældre borgere, siger Pil Storm Giersing fra Beredskabsstyrelsen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du kan undgå komfurbrand ved at følge disse råd:

  • Gå aldrig fra en tændt kogeplade.
  • Lad være med at bruge komfuret til aviser, blade og ting.
  • Hvis du har problemer med at huske, så overvej at få installeret en komfurvagt.
  • Alkohol og komfurer er en livsfarlig cocktail. Hvis du er beruset, så lad være med at bruge komfuret.
  • Hav røgalarmer i boligen – og tjek, at de virker.

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Berusede og ældre, der er involverede i komfurbrande

Erfaringer fra Norge viser, at det overvejende er ældre eller meget berusede personer, der er involverede i en komfurbrand. På de danske skadestuer forklarer patienter, der har været involveret i en komfurbrand, at de er blevet forbrændt eller forgiftet af røg fra et brændende komfur af følgende 3 årsager.

 

  • Komfuret har været anvendt uden, at det var under opsyn.
  • Aviser eller andet brændbart materiale har været placeret på eller for nær ved et tændt komfur.
  • Olie eller lignende blevet overophedet uden, at nogen har bemærket det, før overophedningen udviklede sig til åben ild.

Læs mere om