Børnesikring: Kan dit køkken klare pilfingertesten?
Skarpe knive, glohede kogeplader og brændende varmt vand. Risikoen for at komme til skade i hjemmet er størst for de helt små børn. 150 ud af hver 1000 børn på skadestuen er kun omkring et år, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed. Vi giver en række gode råd til, hvordan man bedst børnesikrer køkkenet.
Sæt et gitter for ovnruden eller vælg en ovn, hvor lågen ikke bliver så varm. Børns reaktionstid er længere end voksnes; derfor er børn for længe om at trække hånden til sig, når de brænder sig.
Sæt en skuffespærre på de skuffer, hvor der ligger skarpe knive og sakse, eller sæt dem op på en vægmagnet eller i en knivblok.
Vær opmærksom på, at miniovne også kan blive meget varme.
Sæt en beskyttelsesskærm op omkring komfuret, så barnet ikke kan nå de varme gryder eller hive den varme stegepande ned. Brug så vidt muligt de bageste plader, hvis du ikke har en skærm.
Vælg et komfur med ovnlås, så barnet ikke kan åbne ovnen og bruge lågen som trappe op til gryderne.
Stil elkedlen og kaffemaskinen bagest på køkkenbordet og sørg for, at ledningen ikke når ud over bordkanten, så barnet kan trække i ledningen og derved risikere at få maskinen i hovedet.
Sæt en børnesikring i et eventuelt stik på fronten af komfuret, og lad være med at bruge stikket – så glemmer du ikke at sætte børnesikringen på plads igen.
Træk stikket ud på blenderen og de andre køkkenmaskiner, når de ikke er i brug. Så undgår du, at barnet selv starter dem og risikerer at komme til skade.
Sørg for, at rengøringsmidler og kemikalier er placeret uden for barnets rækkevidde. Børn undersøger ting ved at putte dem i munden, og det kan medføre farlige ætsninger og forgiftninger, hvis de smager på køkkenskabets indhold.
Vælg et komfur med tippesikring, så komfuret ikke vælter, hvis barnet skulle kravle op på ovnlågen.