Sådan undgår du brand i grillen

Kul, optændingsvæsker og ild kan være en farlig blanding. Hvert år får mange danskere forbrændinger ved grillen. Følg Beredskabsforbundets gode råd ved grille og undgå farlige situationer.
Optændt grill

Hvert år får tusindvis af danskere brandsår ved grillen. Manglende omtanke gør grilllivet farligt.

Vi får brandsår ved grillen

Når grillsæsonen går i gang, smider vi gladelig pølser og bøffer på risten over de glødende kul, men ild og madlavning i sommervarmen betyder også en øget risiko for forbrændinger. Alene på Rigshospitalets brandsårsafdeling, der tager sig af svære forbrændinger, behandler man hver sommer 15-20 danskere, der har fået forbrændinger ved grillen.
Men også tusindvis af danskere får mindre skader derhjemme, som ikke kræver hospitalsbehandling.

Undgå brand og forbrændinger

Beredskabsforbundet har opstillet en række gode råd, som gør din grillaften mere sikker – både for dig selv og ved at forhindre, at grillen sætter en brand i gang.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Placering af grillen

  • Stil aldrig grillen på brændbart underlag som en træterrasse. Stil grillen på hårdt og jævnt underlag. For eksempel fliserne på terassen.
  • Grillen må ikke stå indendørs, det kan give kulilteforgiftning. Grillen skal placeres i det fri, så varmen og os frit kan stige op.
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Forebyg brand med vand

  • Hav en spand vand stående eller haveslangen liggende inden for rækkevidde.
  • Undgå løsthængende tøj, som nemt kan antændes, hvis du bukker dig over kødet eller grillens kul. 

Optænding - vælg den rigtige

  • Anvend briketter eller sprittabletter til optænding. Brug aldrig sprit, benzin, dieselolie eller lignende til at tænde grillen med. Det kan give en eksplosionsagtig ild.
  • Brug en pejsetændstik og hold den hen til briketterne. Risikoen for at brænde fingrene øges, hvis du holder en almindelig tændstik eller endnu værre en lighter ned til kullene.
  • Hvis briketterne er ved at gå ud, så må du ikke hælde mere tændvæske på. Briketterne skal være kølet helt af, før der kan optændes på ny.

Hold opsyn

  • Den tændte grill skal være under konstant opsyn. Lad ikke børn nærme sig grillen.
  • Undgå at efterlade gløder eller varmt sand, hvis du griller eller anvender engangsgrill på stranden. Det kan give svære forbrændinger.
  • Når grillen er gået ud og ved at blive kold, så læg låg på grillen. Kullene bør ikke komme i affaldsspanden før næste dag, hvor du er sikker på, at grillen er gået helt ud.

Læs mere om