Pas på: Sådan undgår du de farligste ulykker i hjemmet

Hjemmet er et farligt sted at opholde sig. Det gælder især for familiens yngste, men også de ældre kommer galt af sted. Vi går huset igennem sammen med Flemming Ohm, rådgiver i Falck Teknik og ser, hvor vi særligt skal være varsomme, hvis vi vil undgå de mest almindelige skader.

Væk med el-apparaterne

Tag altid stikket ud til elkedlen, kaffemaskinen og strygejernet når de ikke er i brug. Sæt ledningerne fast til væggen med kabelclips eller lignende. En ledning, der hænger ud over bordkanten, er sjov at trække i, hvis man er barn. Men det er alt andet end sjovt at få det skoldhede vand fra elkedlen ned over sig.
Placer el-apparaterne langt inde på bordet.

Pas på komfuret

Børn er nysgerrige! Vend håndtaget fra den varme stegepande eller gryden ind mod væggen, så en lille barnehånd ikke kan få fat. Børn kan godt lide at stå på en stol og være med til at lave mad – men det må aldrig være i nærheden af det varme komfur.
Sæt eventuelt en skærm på komfuret, så barnet ikke kan nå gryderne.

Knivene skal væk 

Skarpe knive er farlige og bestemt ikke legetøj. Sørg for at de ligger uden for barnets rækkevidde. Enten i en skuffe, som barnet ikke kan åbne eller hængt på væggen uden for børnehøjde. Alternativt i en krukke med skruelåg, som barnet ikke kan åbne

Gem rengøringsmidlerne

Opvasketabs ligner slik, når man er et lille barn, men de ætser og ødelægger slimhinderne, hvis de kommer i munden.
Opbevar alle rengøringsmidler på et sted, hvor barnet ikke kan nå dem.

Stil medicinen væk 

Glas med medicin og vitaminpiller må aldrig stå, så børnene kan nå dem. Gem dem væk i et højt skab.

Pas på fingerne

Selvlukkende skuffer er smarte, men de kan klemme små fingre hårdt.

Fald ikke i tæpperne 

Mange ulykker i hjemmet skyldes fald, og især for de ældste kan fald og eventuelle brud på knogler være svære at komme sig over. Læg derfor altid et skridsikkert underlag under de løse tæpper og sørg for, at tæppet på trappen er sømmet fast.
Husk også tæppet på badeværelset, hvor det er særligt hårdt at falde.

Søm ledninger fast

Løse ledninger er lette at snuble i, så sæt ledningerne fast.
Er du en af de mange, der søvndrukken må op og finde vej til toilettet om natten, så vær særlig opmærksom på at få løse ledninger og tæpper af vejen, så du ikke snubler i mørket.

El og vand hører ikke sammen 

Kombinationen af el og vand er farlig, så vær forsigtig med el-apparaterne på badeværelset. Læg aldrig føntørreren på kanten af badekarret og hold alle elektriske apparater langt væk fra hvor der er vand.

Vær på forkant

HFI- og HPFI-relæet skal motioneres hvert halve år for at afbryderknappen ikke sætter sig fast.
Slå relæet fra ved at klikke på testknappen. Gør det eventuelt når du alligevel skal stille urene om til sommer- og vintertid.
Husk også altid at have nye batterier liggende til røgdetektoren.

Læs mere om