Sådan påvirker vejret pollen

Pollen kommer fra latinsk og betyder ’fint støv’. Hvis du er allergiker, kan du sikkert godt nikke genkendende til, at pollen er som fint støv, der uanset tape over brevsprækken, kommer ind og lægger sig overalt. Samvirke guider dig her til, hvordan du kan læse pollenskriften i vejret.

Pollen har forskellige størrelser alt efter arten, selv om de alle er så små, de er svære at se med det blotte øje. Græspollen er nogle af de største, så de bliver lettere fanget af regn og dug.

Pollen er blomsternes parringsdans

Pollen er blomsters sædceller, som bliver frigivet og svæver med vinden hen til en befrugtningsklar blomst. Hvis den da ikke tager en deroute ind i dine luftveje.

De største pollenproducenter i Danmark er el, hassel, elm, birk, græs og bynke.

Vejret påvirker pollenproduktionen

Vejret spiller en stor rolle for, hvor meget pollen der er i luften, hvornår det begynder at komme, og hvornår det forsvinder igen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Koldt vejr er bedst mod pollen

De fleste planter spreder deres pollen heftigst i løbet af dagens første timer, hvor temperaturen stiger hurtigst.

Meget solskin giver også meget pollen, så hvis du er meget påvirket af pollen, er den bedste dag til en skovtur for dig, når det er overskyet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Regn og dug kvæler pollen

Ligesom andet støv hvirvler pollen også rundt i luften og påvirkes af vind og bevægelse. Det klæber dog til vand, så når det regner, tvinger dråberne pollenstøvet til jorden.

Pollen har forskellige størrelser alt efter arten, selv om de alle er så små, de er svære at se med det blotte øje. Græspollen er nogle af de største, så de bliver lettere fanget af regn og dug.

Blæst fra vest er bedst mod pollen

Vinden i Danmark blæser oftest fra vest, hvilket betyder, at pollenallergikere oftest befinder sig bedst ved vestvendte kyster og i særdeleshed ved vestkysten, da pollen bevæger sig med vinden ind over landet.

Det er op til dig, om du synes, stærk vind er bedre end svagere vind. Stærk vind frigiver nemlig mere pollen fra planterne, men den er samtidig med til at sprede pollen mere og dermed tynde koncentrationen lidt ud.

Vi får også udenlandsk pollenbesøg

Da pollen som nævnt færdes ved vindkraft, kan vi i Danmarks godt af og til få besøg fra nordeuropæisk eller skandinavisk pollen alt efter, hvordan vinden bevæger sig.

Det er oftest birkepollen, der tager på opdagelse over grænserne.

Læs mere om