Sådan laver du verdens bedste frikadeller

Frikadeller skal være saftige og lette. De skal være sprøde udenpå og fjedrende indeni, og de skal smage, som da mor lavede dem.

 Konsistensen bliver bedst af friskhakket eller vakuumpakket hakket kød. Kødet skal ikke være for magert, men indeholde 10-18% fedt.

Brug ca. 2 dl mælk til 500 gram hakket kød, så får du en saftig frikadelle, og et finthakket løg, der giver mere tekstur end et revet løg, men ikke overrumpler smagsløgene som et grofthakket.

Tilsæt ¾-1 dl mel (eller rasp), lad evt. 1 spsk. være kartoffelmel, som holder på væske og saft, også når frikadellerne er kolde, og tilsæt et æg, som binder farsen sammen.

Rør kødet sejt med salt, så frikadellerne holder på væsken og ikke smuldrer.

Rør gerne i 2-3 minutter, tilsæt så mælk og æg, og rør det jævnt. Tilsæt til sidst løg, mel og evt. ½ dl havregryn, som giver struktur og luft i frikadellerne.

Rør farsen godt sammen, gerne i 5 min., så den er sammenhængende, ensartet og til at forme. Farsen behøver ikke at hvile.

Varm en pande med smør og olie, halvt af hvert, vent, til boblerne er små, og steg den første lille prøvefrikadelle.

Det skal syde, når du lægger den på panden. Smag på den. Er den saftig? Ellers skal farsen have lidt mere væske.

Vask hænder, tag en god spiseske fyldt med fars og drej den rundt i håndfladen med skeen. Drej både ske og håndflade, så du udnytter formen i både ske og håndflade. Frikadellerne må ikke steges for tæt på panden, der skal være 2 cm luft om hver frikadelle.

Frikadellerne er færdige, når de er gennemstegte, de må ikke være hverken røde eller bløde indvendig. Du kan måle centrumtemperaturen. Den skal være 75 grader, eller du kan holde øje med, at alle frikadeller er faste og gyldne udenpå.

Hvis frikadellerne ikke er helt gennemstegte, så tænd straks ovnen på 150 grader, læg frikadellerne i en bradepande og bag dem færdige i 10-15 min. Det er vigtigt, at frikadellerne gennemsteges. 

Læs mere om