Sådan hjælper du pindsvinet i haven

Giv pindsvinet vand, ikke mælk, lad være med at fodre det med andet end lidt kattetørfoder og pas på, at lyskasser og kælderskakte ikke bliver til fælder, som pindsvinet kan falde i.
pindsvin på græsplæne

Ryd ikke haven helt for vissent græs eller andre visne plantedele. De rummer insekter og smådyr, som pindsvinet har brug for.

Pindsvin skal have vand

Landskaberne jævnes ud, så naturlige vandhuller og pytter forsvinder, vi får mere asfalt og flere fliser, og det har gjort livet sværere for pindsvin, der har brug for meget vand, især når det vågner efter sit vinterhi. Du kan stille en skål vand i haven, det kan være en stor underskål til en potteplante, et fuglebad eller en gammel bradepande i haven, men sørg for, at det altid er fyldt med vand, også om vinteren, hvor et pindsvin pludselig kan vågne op af sin dvale. Giv ikke pindsvinet mælk, pindsvinet elsker at labbe mælk i sig, men får ofte dårlig mave bagefter.

Fjern ikke visne blade

Pindsvin spiser snegle, regnorme, larver, bænkebidere, edderkopper, tusindben, ørentvister og biller og andre smådyr, som holder til under visne blade. Hvis du fjerner visne blade fra træerne og visne plantedele og holder jorden utildækket mellem stauderne, bliver der tørt, og pindsvinenes mad forsvinder. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kun tørfoder dur, hvis du vil fodre

Giv ikke pindsvinene dåsemad eller anden blød mad. De får dårlig mave. Hvis du gerne vil fodre pindsvin, skal du give dem killingetørfoder, når de er små, og kattetørfoder, hvis de er store. Strø det ud på plænen eller terrassen, så finder de det som supplement til det, naturen kan byde på. Hvis katte eller ræve snupper foderet for næsen af pindsvinet, kan du lave et foderhus af et par mursten med en plade og en sten ovenpå, så kun pindsvinet kan komme ind. Husk, pindsvinene skal kun have en smule foder, ellers mister de lysten til at lede efter naturlig føde.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Haven skal have gode skjulesteder

I haver med græs og fliser overalt kan pindsvinet have svært ved at finde skjulesteder. De har brug for skjulesteder, der er tørre, når de skal bygge deres rede af vissent græs og blade. Gode skjulesteder kan være skure, legehuse og terrasser og brændestabler med hulrum under, som er lave nok til, at ræven ikke kan komme ind. Kompostbunker og bunker af kvas kan også være gode til redebygning. Et potentielt redested for pindsvin må ikke ligge for dybt i haven, så det kommer til at stå under vand, når det regner. Gør også plads under havens hegn, så pindsvin kan finde ind i din have til det gode skjulested.

Pas på, når du tømmer komposten

Tjek din kompostbunke, inden du bruger et spidst værktøj i den som en greb eller en spade. Måske rummer kompostbunken et sovende pindsvin, måske har en pindsvinemor gemt sine unger i komposten. Gå også forsigtigt til værks med buskryddere, plæneklippere eller kantklippere, hvis du nærmer dig steder, hvor pindsvin kan lide at gemme sig, for eksempel bunker af kvas og brænde eller ved skure og legehuse. Hvis du brænder haveaffald af, så rod lidt i affaldsbunken med hænderne og kig efter, inden du sætter en tændstik til.

Få hjælp, hvis du finder et sygt pindsvin

Hvid du finder et pindsvin i vinterhalvåret, er der noget galt. Raske pindsvin ser man sjældent, de sover vintersøvn. Tag pindsvinet med og aflever det til en dyrlæge eller find plejeadresser på www.pindsvin.dk, som har en liste.

Beskyt pindsvin mod at falde ned

Dehydrerede pindsvin, som lige er vågnet af vinterdvalen, er forvirrede og konfuse og falder nemt ned i bassiner, lyskasser og kælderskakte. Du kan anbringe et groft bræt lidt skråt i skakten, så pindsvinet har en chance for at krybe op, hvis det skulle falde i. Hvis du har et havebassin, så sørg for et par store sten, pindsvinet kan redde sig op på, hvis det plumper i.

Brug ikke sneglegift i haven

Gift mod dræbersnegle er giftig også for pindsvin, der kan blive syge eller dø af at spise snegle, der er forgiftet med sneglegift. 

Læs mere om