Kan vi klage over naboens misligholdte have?
Til Bolius' brevkasse
Hej Bolius
Jeg bor i rækkehus, hvor der er 6 huse bygget sammen. Men 2 af de 6 haver ser forfærdelige ud. Der bliver aldrig luget, og ukrudtet gror langt ud på fortovet. Træet i Carporten er rådnet, så der er hul ½ m fra jorden og op.
Det skæmmer i den grad kvarteret, og samtale med naboerne er prøvet.
Hvor kan man evt. klage?
MVH.
Stella N.
Svar fra brevkassen
Kære Stella N.
Det kan være særdeles generende, når ens naboer ikke passer haven eller vedligeholder sine bygninger på tilfredsstillende vis. Der er naturligvis meget stor forskel på, hvorledes ejere i et boligområde ønsker at indrette haven, og det skal man naturligvis også have respekt for.
Påtale af manglende græsslåning, lugning mv. er typisk ikke et kommunalt anliggende. Disse forhold er derfor typisk reguleret i en grundejerforeningsvedtægt, som er blevet tinglyst på ejendommen. Såfremt dette ikke er tilfældet, vil jeg anbefale, at gøre dette til et punkt på næstkommende generalforsamling.
Hvis der i forbindelse med opførelsen af rækkehusbebyggelsen ikke er blevet etableret en grundejerforening, bliver det svært at regulere. Hvis forholdene på ejendommen går ud over den almindelige naboretlige tålegrænse, er det muligt at rejse sagen som civilt søgsmål men umiddelbart vil jeg ikke anbefale dette.
Ejerne skal i udgangspunktet holde beplantning på egen grund, så hvis beplantningen mv. gror ud på udskilt offentlig vej, er det muligt at kontakte vejmyndigheden (kommunen) med henblik på kontakt til de pågældende ejere.
Forholdet omkring garagen er lidt anderledes. Såfremt der som følge af mangler ved ejendommen opstår fare for ejendommens beboere eller andre, kan kommunen nemlig kræve, at bebyggelsen og omkringliggende arealer i nødvendigt omfang afspærres og rømmes. For at bestemmelserne kan bringes i anvendelse, skal der være tale om reel fare for nedstyrtning.
Jeg anbefaler, at I igen forsøger, at komme i kontakt med de pågældende ejere og søger en løsning. Det er vigtigt, at I ikke kommer rendende og peger fingre af en uslået græsplæne, men i stedet lægger op til en samlet løsning og håndtering.
Det ideelle vil være gennemførelse af en mediationsforløb, hvor en uddannet konfliktmægler styrer forløbet. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, og hvis ikke en mundtlig henvendelse får den ønskede effekt, bør I udarbejde en skrivelse, hvor I giver udtryk for jeres bekymring og nævner, at I bliver nødt til at gå videre til kommunen og eventuelt domstolene.
Dette bør dog være den absolut sidste udvej.
God sommer
Med venlig hilsen
Kristian Baatrup
Fagekspert, Landinspektør
http://www.landinspektorkontoret.dk/