Sådan får du et godt indeklima


Et godt indeklima kommer ikke af sig selv, det kræver, at du lufter ud og undgår at tørre vasketøj indendørs. Samvirke har samlet en stribe gode råd til, hvad du selv kan gøre for at få et godt indeklima.

Luft ud!

Det er altafgørende for et godt indeklima, at du sørger for at lufte grundigt ud:

Lav ordentlig gennemtræk i 5-10 minutter flere gange om dagen, gerne både morgen, aften og midt på dagen, når du kommer hjem fra arbejde. Husk at lukke for varmen imens. 

Når du laver varm mad, skal emhætten være tændt, så al dampen bliver ledt ud af huset. Lad den gerne køre 10 minutter, efter at du har lavet mad, så den varme og fugtige luft ikke sætter sig. 

Læs mere om at lufte ud til et godt indeklima her.

Undgå fugt i hjemmet

Undgå at tørre vasketøj indenfor. Du kan tørre dit tøj udendørs langt det meste af året, selvfølgelig ikke i regnvejr, medmindre du kan have det hængende under et halvtag. Brug tørretumbleren, hvis det er vådt udendørs. Har du hverken have, altan eller tørretumbler, kræver det en ekstra indsats i forhold til udluftning, når tøjet tørres inden døre.

Det er temmelig vådt at bade, så sørg for at holde døren til badeværelset lukket, når der er vådt i rummet. Åbn i stedet vinduet, så fugten kan komme ud.  

Læs mere om at tørre tøj udendørs her.

Hold hjemmet varmt og tørt

En kold bolig er også en bolig med et dårligt indeklima. Selvom du lufter ud 3 gange dagligt, bør du stadig prioritere at holde temperaturen i huset på mindst 20 C. 

Skru ned for radiatorerne, når du lufter ud, men husk at åbne for dem igen bagefter. 

Sådan bruger du radiatoren korrekt. 

Gør rent!

Gør rent mindst én gang om ugen. Sørg for at fjerne alt gammelt støv, da de farlige partikler fra blandt andet trafik og fyringsanlæg eller brændeovne sætter sig i det eksisterende støv. Når det hvirvles op ved almindelig bevægelse i huset, bliver det indåndet. Gør hovedrent mindst én gang om året.

Få gode råd til rengøring her - og her.

Bank tæpperne

Støv er som nævnt en slem kilde til et dårligt indeklima. Gulvtæpper har den fordel, at de holder på støvet, indtil man løber hen over dem eller sætter sig på dem. Sørg derfor for at støvsuge væg til væg-tæpper ofte, og bank løse tæpper indimellem. 

Uldtæpper i sofaen samt dyner og puder på værelserne bør også rengøres jævnligt. Dyner og puder kan rystes ud ad vinduet, men bør også vaskes i ny og næ.  

Sådan vasker du sengetøjet

Kemi og apparater

Elektriske apparater kan skade dit indeklima, så sørg for ikke at have noget tændt, der ikke er i brug. 

Det er også vigtigt at lade nye ting, f.eks. børnenes legetøj, afgasse, før det kommer ind i huset. Så slipper du for (nogle af) de farlige, kemiske stoffer, møbler og legetøj indeholder eller er behandlet med. 

Og køber du møbler eller nips, der lugter, bør det også afgasse udendørs, før du tager det i brug. 

Fyld huset med grønt

Grønne planter kan hjælpe med at forbruge luftens CO₂, optage uønskede kemiske stoffer eller endda fjerne ammoniak fra luften. 

Læs mere om, hvilke planter der forbedrer dit indeklima, her.

Kilder: bolius.dk, astma-allergi.dk m. fl.