Sådan bruger du radiatoren korrekt

Koldere vejr betyder gang i radiatorerne. Men hvis du bruger dine radiatorer forkert, kan du risikere at få træk i dit hjem og at komme af med unødvendigt mange penge for varmen. Følg Samvirkes råd til, hvordan du bruger dine radiatorer bedst.

Har termostaten det lunt og godt under en trøje, får du det koldt og råt i stuen.

Dæk ikke termostaten til

Bliver termostaten på din radiator overdækket med for eksempel en trøje, vil temperaturføleren indeni måle temperaturen under trøjen og ikke i rummet. Derfor vil radiatorens temperatur blive sænket og du begynde at fryse.

Skru ned for varmen, når du lufter ud

Skru ned for alle radiatorer, når du lufter ud. Ellers vil termostaten sende mere varme ud i radiatoren, og du kommer til at fyre for gråspurvene. Det er dyrt at forsøge at varme haven op inde fra stuen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hav samme temperatur på alle radiatorer

Ideelt set bør du have samme temperatur i hele dit hjem, da der så ikke opstår træk og at nogle radiatorer skal varme mere end andre for at holde temperaturen, hvor termostaten er sat til.

Hvis der er flere radiatorer i samme rum, så mærk efter, om de alle er lige varme foroven og lige kolde forneden. Det er nemlig ikke helt sikkert, at nøjagtig samme termostatindstilling sørger for, at alle radiatorerne hjælper til med opvarmningen. Så derfor kan du godt komme ud for, at én termostat skal stå lidt højere/lavere end en anden.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vil du have et køligt soveværelse

Mange sover bedst i et køligt rum, men det går imod rådet om at have samme temperatur i hele huset. Hvis du gerne vil have et køligt soveværelse skal du sørge for at holde døren lukket til rummet, så der kommer så lidt kold luft som muligt derfra.

Sænk kun temperaturen lidt

Hvis du gerne vil sænke rumtemperaturen – eksempelvis om natten – bør du højst sænke 2-3 grader, idet genopvarmning medfører stor vandstrøm i radiatorerne. Det medfører en del spildvarme, når vandet løber fra din radiator og ud i centralvarmesystemet og til bage til varmeværket. Det er spild af penge og hårdt for miljøet.

Kontroller dine termostater

Kontroller minimum en gang om året, i starten af fyringssæsonen, om alle termostatventiler fungerer og ikke sidder fast. Der findes flere gode anvisninger på nettet (se link nedenfor) om vedligeholdelse af termostatventiler, skift af pakdåse m.v. Er du i tvivl, så lad vvs-installatøren foretage eftersyn og vedligeholdelse.

Skru helt op om sommeren

Bor du i en ejendom, som slukker for varmen i sommerhalvåret, bør du skrue helt op for termostaten. Det er fordi, den lille ’pind’ som skubbes ud og ind og lukker op for varmetilførslen, godt kan sætte sig fast, når den ikke er i brug. Sætter den sig fast mens der er skruet helt op, vil den lettere kunne trykkes løs, når du skruer termostaten ned til vinteren, når der bliver tændt for varmen igen.

Kilde: Underviser og koordinator på VVS uddannelsen på Erhvervsakademi Dania Georg Lautrup Kristensen