Restemad: 10 ideer til at få blomkålen brugt helt op
Blomkålscarpacchio
En ny, kendt blomkålsfavorit, hvor de rå blomkålsbuketter skæres i ultratynde, blondeagtige skiver. Brug et mandolinjern eller en grøntsagsskræller og spis blomkålscarpaccioen med en mild dressing.
Blomkål på indisk
En indisk blomkålsklassiker er et helt blomkålshoved vendt i olie og tandoori og bagt i ovnen i cirka 45 minutter ved 180 grader. Blomkålen brunes på overfladen og får en lækker sprødhed og ristet smag.
Blomkålsris
Blomkålsris ligner ris, men er blomkål revet så fint, at det har konsistens næsten som ris. Blomkålsris kan steges eller koges. Det nemmeste er at koge blomkålsrisen. Riv det rå blomkålshoved på rivejernet eller blend det i en blender. Overhæld den revne kål med kogende vand, så det dækker. Lad kål og vand stå i 30 sekunder, og si så vandet fra med et dørslag. Drys med lidt salt og eventuelt hakket persille eller koriander.
Blomkålssuppe
Blomkålssuppe er enkelt og nemt og smager dejligt på den trygge momoragtige måde. Du plukker et blomkål i små buketter og vender dem på panden med smør nogle minutter, så de ikke tager farve. Tilsæt 1 liter hønsebouillon, 1 knust laurbærblad og 1 dl piskefløde. Krydr med salt og peber og citronsaft, og lad suppen koge under låg i 20 minutter. Blend eventuelt suppen, hæld den tilbage i gryden og varm den igennem, inden du serverer den med små ristede bacontern og friskhakket persille på toppen.
Blomkålsfrikadeller
Blomkålsfrikadeller er en vegetarklassiker. Frikadellefarsen er lavet af kogte blomkålsbuketter fra et blomkålshoved. Bland dem med ½ finthakket løg, 1 revet hvidløgsfed, 1 hakket frisk chili, 1 æg, rasp og 1 dl hvedemel til en ensartet fars. Krydr med salt, peber og form farsen til frikadeller, der steges i rapsolie eller olivenolie.
Blomkålsrösti
Rösti af blomkål i stedet for kartofler laves af buketter af 1 blomkål, 1 løg, 1 fed hvidløg og 1 æg og 200 gram ost. Riv blomkålen til blomkålsris, hæld dem i en si. Hæld en kedel kogende vand over, og pres al væsken ud af blomkålsrisene, når den er afkølet. Brug et viskestykke og knug den revne blomkål.
Bland de tørre kålris med revet løg, hvidløg og ost, rør æg og krydderier i. Fordel kålmassen i 12 flade ”kager” på en bageplade med bagepapir, og bag dem i 15-20 minutter på 200 grader.
Blomkålsmos
Blomkålsmos er lige så nem som kartoffelmos. Brug for eksempel 2 blomkål til 4 personer. Del dem i buketter, og kog dem møre 10-12 minutter, men ikke overmøre, for så får blomkålene en lidt fad smag. Hæld vandet fra blomkålene og mos dem med 100 gram smør og et fed hvidløg. Brug en blender, tilsæt endelig ikke vand. Krydr med salt og peber, og server blomkålsmosen varm.
Maskeret blomkål
Ægte 1960’er-retromad er maskeret blomkål. 1 blomkål koges mørt i en stor gryde med saltet vand, overkog ikke, giv det 10-12 minutter og mærk efter med en tandstikker, at det stadig har sprødhed. Tag blomkålshovedet op, og lad det køle af.
Rør en dressing af 50 gram mayonnaise, 1 dl cremefraiche, 2 tsk. sennep, 1 bundt hakket dild (gem et par kviste til pynt), 2 spsk.kKarse og citronsaft. Smag til med salt, peber og citronsaft. Hæld dressingen over det afkølede blomkålshoved. Drys med ærter og rejer, og pynt med et par dildkviste.
Salat med blomkål
Blomkålsbuketter smager dejligt i traditionel salat med for eksempel rød peber, tomat, agurk og salatblade. Prøv også buketter i tynde skiver blandet med tørrede abrikoser i tynde skiver, ristede pinjekerner og karse.
Rør en olie-eddike-dressing med kapers, der smager virkelig godt sammen med rå blomkål.
Blomkålsgratin
Prøv med rå blomkålsbuketter i gratindejen i stedet for kogte. Det giver mere sprød og velsmagende blomkål i gratinen.
Smelt 50 gram smør i en gryde, tilsæt 100 gram hvedemel under kraftig omrøring til en tyk dej, der ikke klumper. Tilsæt straks 3 dl mælk lidt ad gangen og rør. Tilsæt 2 dl hønsebouillon, og bring sovsen i kog. Lad den koge videre under omrøring og over svag varme, til den er tyk. Krydr med salt og peber, og lad den køle af til 37 grader. Bland så 4 æggeblommer i, og fold til sidst 4 stiftpiskede æggehvider i. Bland 1 blomkål i buketter i og evt. ost i tern, drys med rasp, og bag gratinen 50 minutter ved 175 grader.