Psykolog: Hold ferie i nuet

Ferien burde være nydelse og ren terapi, men den kan blive et stressmonster. Vi har nemlig så travlt med at holde fri, at vi helt glemmer at slappe af.

Slip kontrollen, drop planlægningen, stop med at evaluere dig selv, dagene, der er gået og andre.

Vi glemmer at slappe af

Telefonen gløder hvert år i  august hos erhvervspsykolog Pernille Rasmussen, der ejer firmaet Growpeople. Hun bliver ringet op af de danskere, som glemte, at ferien var beregnet til afslapning. 

»Måske har de haft tre uger væk fra arbejdet, men så har de malet hele huset, bygget en garage eller været på rundtur hos hele familien og diverse forlystelsesparker. De har ikke slappet af og holdt fri, fordi der har været en masse deadlines og aftaler. Vi er ofte med til at presse os selv, når vi har fri. Vi glemmer at slappe af,« siger Pernille Rasmussen.

Sådan slapper du mere af i ferien

  1. Hold fri fra job. Åbn ikke mailboksen, hav autosvar på mailen og telefonsvarer slået til på mobilen.
  2. Lav kun få aftaler og planer. Sørg for, at der er plads til spontanitet.
  3. Hvad har vi virkeligt lyst til at lave i dag? Stil jer selv det spørgsmål, og nyd, at der ikke er planer.
  4. Gør pligterne hyggelige. Der er jo masser af tid.
  5. Sov igennem. Giv din krop al den hvile, som den har brug for – og husk, at en løbetur også er godt. Brug sanserne. Lyt, mærk, duft, smag.

Ferie bør være det modsatte af hverdag

Det er forskelligt, hvad der stresser os, så det er ikke sådan, at man per defination ikke må besøge svigermor eller lave havearbejde i ferien. Det kan være ren afslapning for nogle mennesker. Men Pernille Rasmussen har en tommelfingerregel:

»Man skal gøre det modsatte af det, man gør i dagligdagen. De flestes hverdag er præget af travlhed, deadlines og aftaler. Vi hænger konstant i en klokkestreng. Så ferien skal være det modsatte. Det duer ikke med deadlines, bør, skal og pligter.«

Brug sommeren til at komme helt ned i gear

Hele året rundt skal man betragte weekenden som en lille ferie, og sommerferien som en mulighed for virkelig at komme ned i gear. 

»Både kroppen og hovedet skal hvile. Søvnen skal opprioriteres, og man skal give mentalt slip på sit arbejde. Åbn ikke mailboksen, ring ikke ind til kontoret. Selvom man måske kun bruger 15 minutter på arbejdet hver dag, så fylder det mentalt – og det blokerer for, at feriefølelsen rigtigt flytter ind,« siger Pernille Rasmussen. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Øv dig i ikke at have planer

At være til stede i nuet er altså den helt store sommerferieøvelse og -udfordring. Det kræver hverken røgelsespinde eller lotusstilling. Det handler ganske enkelt om at slippe kontrollen, droppe planlægningen, stoppe med at evaluere sig selv, dagene, der er gået og hinanden.  Bare være til. Lytte til fuglene, dufte til blomsterne, lege med ungerne, mærke havvandet mod huden og smage ordentligt på hvidvinen. 

»Vi er så gode til at lægge planer, at vi skal øve os i det modsatte,« siger Pernille Rasmussen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Slæk på normerne, når du holder ferie i baghaven

Mere end halvdelen af de danskere, som holder ferien i Danmark, er ekstra udfordrede, fordi de holder ferien hjemme på privatadressen. 

»Det er en større udfordring at slappe af, når man er hjemme, fordi man ikke fysisk flytter sig fra dagligdagen. Man kan nemt tænke, at nu skal man nå alle de praktiske ting, som man ikke når i hverdagen. Gardinerne skal vaskes, tagrenderne renses og haven ordnes. Så man skal øve sig i at slippe kontrollen. Det er mentaltræning for de voksne,« siger Pernille Rasmussen.