Ødelægger citronskallerne komposten?

Citronskaller kan sagtens smides på komposten. Er de uøkologiske, kan overfladebehandlingen dog forsinke komposteringen

Citroner er sure, men ikke så sure, at de ødelægger komposten

?

For min sundheds skyld presser jeg hver morgen en halv økologisk citron, blander saften med kogt vand og drikker det på fastende hjerte. Det befinder jeg mig godt med. Det bliver til mange tomme citronskaller. Kan jeg smide dem på kompostbunken sammen med andet grønt affald – eller vil de give en uønsket sur reaktion i komposten?

Karen M. Jensen

Svar fra Leif Skibsted

Citroner indeholder citronsyre, ascorbinsyre og æteriske olier. Citronsyre og ascorbinsyre findes i citroners saft. Ascorbinsyre er C-vitamin og gør citroner sunde. Citronsyre giver citroner den sure smag, som vi værdsætter, når vi tilbereder fisk og laver dressing eller lemonade. De æteriske olier findes i citroners skal og giver smag, når vi river citronskal til desserter og bagværk.

Citronskal indeholder ikke syre, som kan skade kompostering. De æteriske olier har dog antimikrobiel effekt, men findes i så små mængder, at kompostering ikke forsinkes. Ikkeøkologiske citroners overflade bliver beskyttet ved behandling med stoffer, der bremser eller forhindrer fremvækst af mikroorganismer. Disse stoffer kan forsinke komposteringen af grønt affald.

Leif Skibsted er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om