Mindre affald: Sådan skærer du ned på engangsprodukter

Plastikposer, vatrondeller og to go-kopper er eksempler på forbrugsvarer, der ofte blot bruges én gang, før de ender i skraldespanden. Samvirke giver dig her en række gode råd til at skære ned på forbruget af engangsprodukter

Bivokspapir vikles om maden, så den holder sig frisk.

Du kan nemt mindske forbruget af engangsprodukter ved at ændre adfærd og bruge alternativer i din hverdag. Her er en oversigt over nogle af de mest anvendte engangsartikler:

 • Sugerør
 • Fryseposer og folier
 • Vatrondeller og -pinde
 • To go-kopper
 • Engangsservice
 • Bind og tamponer
 • Vådservietter
 • Drikkeflasker

(Miljøstyrelsen)

 

Pak madpakken ind med bivokspapir

Du kan skære ned på brugen af folie og fryseposer til madpakken ved at bruge bivokspapir. Bivokspapir er et stykke imprægneret stof, der er velegnet til at pakke om fødevarer som for eksempel rugbrødsmaden. Stoffet kan bruges mange gange, før det må skiftes ud, og så slipper du for at anvende engangsprodukter som stanniol eller husholdningsfilm.

 

Brug silikone som poser, bagepapir og låg

Mange engangsprodukter kan byttes ud med lignende varianter lavet af silikone. Her er et udpluk:

 • Bagemåtter: Er et fint alternativ til bagepapir. Bagemåtten er et langtidsholdbart produkt, der har de samme egenskaber som bagepapir, men kan vaskes og bruges igen.
 • Silikoneposer: Kan erstatte rullen med plasticposer. De bedste silikoneposer kan komme i mikroovnen, fryseren og vaskes efter brug.
 • Silikonelåg: Er den genanvendelige version af husholdningsfilm. Gå efter fleksible silikonelåg i forskellige størrelser, så du har noget, der passer til dine skåle og gryder.
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hækl dine egne vatrondeller

Vatrondeller består typisk af bomuld, og produktionen af bomuld kræver en masse vand og kemikalier. Det er en stor miljøbelastning med tanke på, at vatrundellen er et engangsprodukt. Så hvorfor ikke hækle dine egne genanvendelige vatrondeller: Video: Lær at hækle en vatrondel.

 

Metalspyd i stedet for træspyd

En klassiker på grillmenuen er er kød og grøntsager på spyd. Mange bruger her engangsspyd i bambus eller træ, men faktisk kan et metalspyd være en god erstatning. Ikke nok med, at det kan genanvendes, så hjælper metallet også med at tilberede kødet i midten, når det opfanger varmen undervejs. 

 

Sig nej tak til engangsbestik og plastikposer ved takeaway og to go

 • Næste gang du bestiller mad ud af huset, så prøv at lægge mærke til, hvor meget plastik og emballage der følger med. Måske kan plasticbæreposen undværes, når du henter maden, og hvis du spiser hjemme, kan du sige nej tak til det medfølgende bestik og bruge dit eget metalbestik.
 • Spørg din lokale kaffebar, om det kan lade sig gøre, at du får skænket din to go-kaffe i din egen medbragte termokop. På den måde mindsker du dit forbrug af engangsemballage. Hvis du alligevel vælger en to go-kop, kan du bestille den uden låg.

 

Metal-, bambus- og glassugerør kan bruges igen

I 2021 trådte et EU-forbud i kraft, der blandt andet betyder, at engangsplastiksugerør ikke længere må sælges. I dag kan man dog stadig købe sugerør, der kun kan anvendes én gang i et andet materiale end plast. Hvis du er træt af at smide ud, kan du investere i sugerør af enten metal, bambus eller glas. De fleste glas- og metalsugerør kan tåle en maskinvask, mens bambussugerør kan vaskes op i hånden med en rensebørste, inden de tages i brug igen.  

 

Drop køkkenrullen

Køkkenrullen er fast inventar i mange hjem, og det kan virke som en utopi at skulle undvære den helt. Alligevel findes der alternativer til engangsproduktet. Du kan i stedet bruge en karklud, et viskestykke eller stoflommetørklæder til at tørre op med.

 

 

 

Læs mere om