Sådan bruger du zero waste i køkkenet

Gittemarie Johansen undgår så vidt muligt engangsprodukter i sit køkken. Konservesdåser kan bruges til urtepotter, og syltetøjsglas kan gemme madrester
Gittemarie med madvarer i syltetøjsglas

Stanniol og husholdningsfilm findes ikke i Gittemarie Johansens køkken. 

Ting skal have nyt liv 

Gittemarie Johansen genbruger emballagen fra de madvarer, hun har købt, så hun så vidt muligt undgår at købe engangsprodukter, der bare skal smides ud. 

»Det handler om at tænke i nye måder at brug de ting på, som vi allerede har købt,« siger Gittemarie Johansen. 

Du skal se de ting, du har i køkkenskabene, med andre øjne, så tingene kan få et nyt liv og blive brugt til noget end deres oprindelige formål. Ifølge Gittemarie Johansen er »skrald ikke skrald, før det havner i skraldespanden«. 

Zero Waste opbevaring i syltetøjsglas

 »Zero waste handler om at øge opmærksomheden på vores forbrug og minimere vores køb af engangsprodukter mest muligt,« siger Gittemarie Johansen. Hun er foredragsholder og forfatter til bogen Bæredygtig Badass og bruger selv zero waste som inspiration i sine køkkenrutiner. 

Vær opmærksom på

Glas kan bruges som emballage til alt, men det kan sprænge, hvis temperaturen bliver for høj. Andre former for emballage kan afgive uønsket kemi til maden, hvis du anvender emballagen forkert. Du bør f.eks. ikke anvende emballage fra flødeis til opvarmning af middagsrester eller til at hælde varme fødevarer i. 

Tomme syltetøjsglas til opbevaring af tørvarer

Tomme glasbeholdere, der har været brugt til syltetøj, oliven eller tomatsovs, kan du bruge til opbevaring af tørvarer i køkkenskabet eller madrester i køleskabet, og tomme konservesdåser kan du bruge til opbevaring af køkkenredskaber og plantning af urter. Når du handler, kan du mindske dit forbrug af engangsemballage ved at handle i løsvægt, når det er muligt, og medbringe din egen emballage i form af glasbeholdere og stofposer til at fragte dine varer hjem. Emballagen kan have den fordel, at råvarerne holder længere, men du undgår at tage stilling til den problematik, hvis du kun handler de mængder ind, som du skal bruge i nærmeste fremtid. 

 

Køkkenredskaber udskiftes langsomt

Du kan erstatte køkkenredskaber i plastik og engangsemballage med mere bæredygtige alternativer. Stanniol og husholdningsfilm kan erstattes med vokspapir, opvaskebørsten i plastik kan erstattes med en opvaskebørste i træ med plantebaserede hår, der kan skilles ad og genbruges, og sæbebarer kan erstatte plastikflasken med opvaskemiddel. 

»Når man udskifter sin opvaskebørste i plastik til et mere bæredygtigt alternativ, skal det først ske, når opvaskebørsten er slidt op,« forklarer Gittemarie Johansen. Udskiftningen af køkkenredskaber bør ske i takt med, at dine allerede eksisterende køkkenredskaber bliver slidt op eller går i stykker, så du undgår at smide køkkenredskaber ud, der stadig er brugbare.