Mærkelige madnavne: Hvorfor hedder det arme riddere?

Arme riddere er et af de mange mærkelige madnavne, som giver anledning til gætterier og spekulationer om, hvorfor retten hedder, som den gør. Samvirke har spurgt en madhistoriker, så du kan underholde med fun facts og gode historier næste gang du sidder til et middagsselskab.

Arme riddere er formentlig opstået i Frankrig, men her hedder retten noget helt andet. 

Arme riddere 

Noget gammelt brød, mælk, æg, sukker, kanel og en varm pande er alt, du behøver til at lave desserten med det besynderlige navn. Retten, som første gang optræder i en dansk kogebog i 1703, findes også uden for Danmark med næsten samme navn.

Svenskerne har skiftet arme ud med fattige (fattiga riddare), og englænderne kalder retten poor knights eller poor knights of Windsor. Men hvordan navnet er opstået, er der imidlertid ikke nogen sikker forklaring på, siger Nina Bauer.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Mad med historie

Har du nogensinde spekuleret over, hvem Skipper Labskovs mon kunne være? Om italiensk salat egentlig stammer fra Italien? Eller om Kejser Cæsar spiste cæsarsalat? Samvirke har samlet 10 retter med mærkelige navne og spurgt en madhistoriker om, hvorfor de hedder sådan: 

Cæsarsalat

Skipperlabskovs 

Bøf Stroganoff

Russisk og italiensk salat

Janssons fristelse

Knepkager

Dyrlægens natmad

Amagermad 

Benløse fugle

Ridderne kom først til senere

»Der er en myte om, at det har noget at gøre med korsriddere, der tog til Jerusalem for at forsvare den kristne tro, men det er der ikke rigtig nogen bund i. De fleste mener, “fattige” kommer af, at det simpelthen er, fordi det er en fattigmandsret, hvor man bruger tørre brødrester til en dessert,« siger hun.

Den mystiske reference til riddere er formentlig først kommet til, efter at retten har eksisteret i noget tid. Man mener nemlig, den oprindeligt er opstået i Frankrig – måske i løbet af 1600-tallet, siger Nina Bauer.

Her kender man den under det noget mere logiske navn pain perduder betyder tabt brød.

Opskrift: Arme riddere 

Læs mere om