mel

Kan mel stadig bruges, hvis »bedst før«-datoen er overskredet?

Hvor lang tid efter »bedst før«-datoen kan man bruge rugmel, spørger en læser?

Rugmel bliver ikke farligt af oxidation, men brød bagt af oxideret mel kan få en bitter smag.

?

Er det o.k. at bruge rugmel efter »bedst før«-datoen? Og hvis det er o.k.: Hvor lang tid efter »bedst før«-datoen kan man bruge rugmelet? Jeg opbevarer melet i skabet i køkkenet.

Faj D.

Svar fra Leif Skibsted

»Bedst før«-datoen, som producenten stempler på pakker af rugmel, vil normalt være 9-12 måneder efter produktionsdatoen. Friskmalet rugmel er dog så absolut at foretrække, da formalet rug let oxideres. Rugmel bliver ikke farligt af oxidation, men brød bagt af oxideret mel kan få en bitter smag, og mels E-vitamin nedbrydes gradvis under lagring, så næringsværdien bliver mindre. Lys fremmer oxidation af mel, og alle slags mel bør derfor opbevares i mørke i et køligt køkkenskab.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Læs mere om