Hvordan udrydder jeg melmøl?
Hjælp! I min kagedåse med fuldkornsmel har jeg fundet en larve i sin spindelhængekøje. Hvordan rengør jeg kagedåsen, så jeg igen kan bruge den til mel? Hvordan sikrer jeg, at låget ikke gemmer på æg? Er der risiko for, at der er sket spredning til de otte kilo mel, jeg i øvrigt har i dåser og bøtter i skabet, og hvad med alle poserne med pasta, ris og gryn, sukker og solsikkekerner?
Charlotte Christiani, Viby
Svar fra Mia Kristensen
Det lyder, som om dit mel har været angrebet af frø- eller melmøl. Det bedste, du kan gøre, er straks at kassere melet, så de ikke breder sig til andre fødevarer, og herefter rengøre både beholderen og skabet grundigt, helt ind i krogene. Støvsug gerne skabet, så alle melrester kommer væk.
Bagefter kan du tørre det af med sæbevand og vaske beholderen på almindelig vis. Tjek alle de andre fødevarer igennem, inden du sætter dem på plads, også uden på emballagen. De gemmer sig godt - kig efter »spindelvæv« eller små larver.
Møllene kan sagtens gå i bl.a. nødder, pasta, bælgfrugter, tørret frugt, chokolade, løs te, kerner og krydderier. Det hjælper at holde temperaturen lav i skabet og opbevare i vandtætte beholdere.
Glaskrukker med tætsluttende patentlukning er god opbevaring for mel. Møllene kommer oftest med melet, når du køber det, så tjek altid melposen, både i butikken, og når du åbner den derhjemme. Sørg også for at holde skabe og skuffer fri for spildt mel, gryn osv.
Mia Kristensen underviser i kvalitet, ingredienser og køkkenfærdigheder på Professionshøjskolen Metropol. Er uddannet inden for fødevarevidenskab på Københavns Universitet.