Hvorfor har vi sølvfisk på køkkenbordet?

Bærer sølvfiskene på mit køkkenbord bakterier og dermed sygdomme rundt?
?

Selv om vi tørrer køkkenbordet grundigt af, har jeg lagt mærke til, at der er sølvfisk på bordet, hvis jeg står tidligt op! Kan de bære bakterier og dermed sygdomme rundt? Kan de udryddes, og er der grund til det?

Anne-Marie Olsen, Albertslund

Svar fra Winnie From Thesbøl

Sølvfisk – også kaldet sølvkræ, er små, lyssky dyr, der lever i revner og sprækker, og som kommer frem om natten for at søge føde. Sølvfisk lever primært af stivelse, og den største skade, de forvolder, er, at de spiser tapet og tapetklister og dermed kan gå ombord i tapetet ved gulv, karme eller andre steder, hvor der kan være fugtigt.

Det er en livsbetingelse for dem, at der er en forholdsvis høj luftfugtighed i det område, hvor de slår sig ned. Derfor ses de også oftest i badeværelset og af og til altså også i køkkenet.

Hvis du vil af med dem, skal du bruge støvsugeren grundigt de steder, hvor de søger hen, når du tænder lyset i køkkenet. Dernæst skal du lufte godt ud i rummet, og måske se efter om der er steder, der trænger til renovering for fugt.

Der er ingen særlig risiko forbundet med at have sølvfisk, og da de formerer sig meget langsomt, kan du tage den med ro. Skulle du virkelig ønske at komme helt af med dem, kan du bruge et af de håndkøbsmidler mod insekter, som findes i handelen. Men du kan ikke være sikker på, at der ikke kommer nye til.

Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.

Læs mere om