dyr

Det skal du vide om borebiller i huset

Borebillens larver kan gemme sig i træværk i op til 8 år og kommer først frem, når det er tid til at forpuppe sig. I mellemtiden guffer de sultne insekter løs i træet, og det kan give store skader i træværket. Forebyg borebillerne ved at holde huset varmt og tørt, og hold øje med friskt boremel og udgangshuller i konstruktioner, gulve og inventar af træ.

Borebillen kaldes også "træorm", fordi den tilbringer det meste af sit liv som larve i træet, hvor den graver lange gange. Foto: Janet Graham, Flickr

Borebillens larver borer løs i flere år

Ordet “borebille” bruges både om arten almindelig borebille (Anobium punctatum) og som en samlet betegnelse for en række trænedbrydende biller, herunder den lidt større husbuk (Hylotrupes bajulus). Når danskernes træværk kommer under angreb af insekter, er det dog i de fleste tilfælde den almindelige borebilles larver, der er på spil. 

Den almindelige borebille er kendetegnet ved at have stribede punktstriber på dækvingerne, imens larverne er hvide og krumme med et mørkt hoved. Billerne ses særligt i perioden juni-august, hvor hunborebillen lægger mellem 20 og 60 æg på træets overflade eller i revner i træet. 

Når æggene klækkes få uger senere, spiser de sultne larver, også kendt som “træorm”, sig igennem træet, og det bliver de ved med i 2-5 år - nogle gange helt op til 8 år. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Træ og fugt tiltrækker borebiller

Den almindelige borebille er i stand til at angribe de fleste træsorter, men trives bedst i blødt træ med en høj fugtighed, hvoraf rødel og birk er blandt de sultne larvers favoritter. 

Særligt køkkener, udhuse, stalde, kælder- og loftsrum er udsat for angreb, men også møbler, pileflet og andet indbo af træ som eksempelvis træinstrumenter kan være udsat.

Luftfugtigheden og træets vandindhold er afgørende for, at borebillens larver kan trives. Jo højere vandindhold i træet, og dermed luftfugtighed, jo hurtigere går udviklingen. Det er ofte forkert placeret isolering ved tagudhænget, der er årsag til borebiller i danske hjem. 

I stuen ses angreb typisk ved paneler, træværk og møbler, der er placeret tæt på kolde og fugtige vægge. Borebillen ses derfor sjældent i moderne, gennemvarmede boliger, der er sikret mod fugt.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Boremel afslører angreb

Selvom borebillens larver gemmer sig godt, er der alligevel en række spor, du kan holde øje med. Udgangshuller i træet på 1-2 mm er et tydeligt tegn på, at du har eller har haft ubudne gæster. De små huller er hyppigt forekommende i ældre danske huse og i kirker, hvor borebiller før i tiden var et udbredt problem. 

Har du mistanke om et aktuelt angreb, skal du dog holde særligt øje med gulligt savsmuldslignenede boremel under spær, lægter og bjælker, som er et sikkert tegn på, at der er aktive borebiller i dit hjem. 

Tjek desuden vindueskarmene for voksne biller, da borebillerne tiltrækkes af lyset herfra.

Opdag borebillerne i tide

De mange år, det tager for borebillens larver at blive til fuldvoksne bille,r kan i værste fald svække trækonstruktioner i hjemmet så voldsomt, at der opstår strukturelle fejl i tømmeret, som kan være farligt. Derfor er det vigtigt, at angreb af borebiller opdages i tide. 

Stands angrebet - luft ud!

Har du kun besøg af borebillerne i enkelte møbler eller andre trægenstande, kan du nemt standse angrebet ved at flytte genstandene til et varmt og tørt sted.

Først og fremmest skal du dog sikre, at årsagen til borebillernes hærgen bliver fundet. Her er det vigtigt, at du hurtigt får standset en eventuel fugtindtrængning og øger ventilationen, så de små insekter får sværere ved at formere sig. 

Er der tale om et større angreb, kan du forsøge med et godkendt træbeskyttelsesmiddel, som du kan købe hos farvehandleren eller i byggemarkedet. Ofte skal der dog en professionel behandling fra et skadedyrsfirma til for at slå borebillerne helt ned og forhindre, at skadedyrene kommer igen.  

Læs mere om