Det skal du vide om møl i køkkenet
Møl finder vej gennem fødevarerne
Når danskerne får ubudne gæster i køkkenskabene, er der ofte tale om tofarvet frømøl (Plodia interpunctella). Som voksen bliver det lysegrå og rødbrune insekt 7-10 mm langt, og i løbet af sin korte levetid vil hunmøllet lægge flere hundrede æg.
Larverne, som kommer ud af møllets æg, er i virkeligheden dem, der laver ravage i køkkenets skabe. I en uskyldigt udseende pose med mel eller solsikkefrø kan der gemme sig mange blinde passagerer i form af æg, der venter på at udvikle sig til larver i køkkenskabets mørke ro.
Når æggene klækkes, æder de små møllarver sig igennem tørret frugt, nødder og kornprodukter som havregryn og hirseflager, indtil de er fede og klar til at forpuppe sig. Og så er næste generation af møl snart på vej.
Fødevaremøllet elsker rene råvarer
Møl ses oftere i økologiske fødevarer end i konventionelle. Det skyldes blandt andet, at eksempelvis økologiske gryn og mel mange gange ikke er varmebehandlet på samme måde som de konventionelle varer. På den måde overlever fødevaremøllets æg lettere i produkter med det røde Ø.
Også varer fra fjerne dele af verden kan gemme på mølæg. Især i de varme lande er det tofarvede frømøl et alvorligt skadedyr på store fødevarelagre.
De typiske tegn på, at fødevaremøllet har fundet vej til dit hjem, er hullet emballage, edderkoppeagtigt spind, der får gryn og mel til at klistre til indersiden af posen, og selvfølgelig larverne selv: hvide maddikelignende dyr på op til 12 mm.
Køkkenet er ikke den eneste base for sultne møl
Fødevaremøllets forkærlighed for kornprodukter gør, at det ikke kun er i køkkenskabene, at angrebene finder sted. Også i skure, der bruges til opbevaring af fuglekugler og foder til kæledyrene, kan møllet slå sig ned.
Har du produkter stående længe, vil risikoen for et mølangreb blive større.
Bliv mølfri med støvsugning og stædighed
Er skaden sket, vil grundig rengøring i nogle tilfælde være nok til at sætte en stopper for de invasive insekter, forklarer skadedyrsbekæmper i AJ Skadedyrskontrol, John Mogensen.
“Første skridt i bekæmpelsen er altid at fjerne kilden til angrebet,” siger han og peger på, at det ikke i sig selv udgør nogen garanti, at et produkt ikke har været åbnet. Er der møl i flere fødevarer, er der kun én ting at gøre: smid dem ud, allesammen.
Herefter bør du støvsuge de tømte køkkenskabe og huske at komme til i eventuelle sprækker og huller. Fordi møllarver ynder at gemme sig i hullerne til køkkenskabets hylder, er det en god idé at prikke samtlige huller med en strikkepind for at sikre et helt mølfrit køkken.
Sluttelig råder John Mogensen til, at man opbevarer sine tørre fødevarer i tætte glas- eller plastbeholdere med låg. På den måde vil potentielle ubudne gæster ikke kunne sprede sig fra ét produkt til et andet.