Det skal du vide om møl i tøj og møbler
Møllets larver laver skaderne
De mest udbredte typer møl i danske kommodeskuffer og klædeskabe er det almindelige klædemøl (Tineola bisselliella) og pelsmøllet (Tinea pellionella).
Voksne møl er brunlige eller gyldne med et loddent udseende, og de bliver 5-8 mm store. Ser du ét af de små insekter flakse rundt i hjemmet, er der stor sandsynlighed for, at du er angrebet af møl. Det er dog ikke de voksne møl, der laver skader på møbler og tøj, men derimod møllets larver, der er i færd med at fede sig op til at blive til fuldvoksne, bevingede insekter.
Fugt, stilstand og ro tiltrækker møl
John Mogensen, der er skadedyrsbekæmper i AJ Skadedyrskontrol, ser ofte mølangreb i kælder- og loftsrum, hvor luften har tendens til at være fugtig. Når tøj og tekstiler ligger stille i længere tid, suger det fugten - og de sultne møl - til sig.
Det almindelige klædemøl og pelsmøls larver elsker at guffe løs i naturlige fibre såsom uld, hår, fjer og pels, og er de meget trængende, vil du også kunne finde skader på silke, læder og linned.
Møl spreder sig nemt
Fordi møllarverne ynder at bosætte sig i tøj og tekstiler, spreder de sig lynhurtigt fra et sted til et andet. Tager du eksempelvis sommerens mølbefængte shorts eller vinterens sweatre op fra kælderen, vil møllene straks finde nye fibre at gnave i.
En gammel jakke, som gemmer på en møllarve eller to, kan også fragte de sultne insekter fra A til B, hvis du tager jakken på og besøger et andet hjem. Bor du i lejlighed, kan møl desuden sprede sig gennem rør og opgange.
Vær på forkant med møllene
Ifølge skadedyrsbekæmper John Mogensen er der flere ting, du kan gøre for at forebygge et angreb af møl. Han råder først og fremmest til at holde tøjet rent, da snavs og bakterier tiltrækker møl. I hjemmet er det en god idé at støvsuge møbler og tæpper grundigt.
Tøj og tekstiler, du ikke skal bruge, skal vaskes, sikres fri for møl og derefter pakkes i kraftige plastikposer eller tætte plastbeholdere, hvor der hverken kan komme fugt eller sultne insekter. Husk også på, at ægte tæpper, møbler af stof og udstoppede dyr kan tiltrække møl, og at det er en god idé at opbevare disse et sted, hvor der ikke er risiko for fugt.
Endelig råder John Mogensen til at undgå at tage tøj og tekstiler, der har ligget i kælderen eller på loftet, ind i hjemmet, før du har sikret, at de ikke er angrebet af møl - kig efter hvide møllarver med et mørkt hoved på 8-10 mm, når du gennemsøger stofferne.