Hvorfor får man søvn i øjenkrogen?

Hvad er det for en klat, vi kan have i siddende i øjenkrogen efter en lang nats søvn? Samvirke har spurgt overlæge ved øjenafdelingen Jens Lindegaard til råds

Sekreter og skidt har det med samle sig i øjenkrogen i løbet af natten.

 »Søvn« er skidt og døde celler

Tårer i øjnene kaldes også for tårefilm, som består af vand, fedt og slim, der er med til at rense øjets overflade. Tårefilmen renser øjet for skidt og døde celler, som lægger sig på øjets overflade i løbet af dagen.

»Når man ligger og sover, har man lukkede øjne, og så er der ikke samme flow fra tårefilm - så skidt og celler vil typisk samle sig i øjenkrogen og udtørre som en lille klat, som vi kender som søvn,« forklarer Jens Lindegaard, der er overlæge ved øjenafdelingen på Glostrup Hospital.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Nogle mennesker døjer mere med skidt i øjnene end andre

En del mennesker døjer med søvn i øjenkrogen eller irritation i øjet i løbet af dagen. Derfor tror de, ifølge Jens Lindegaard, at de har øjenbetændelse. Ofte skyldes det blot, at deres tårefilm ikke er så god som andres.

»Det kan også være, at deres tårer fordamper hurtigere. Det gør, at de får en lidt mere sej overflade på slimen i øjet, hvad de oplever som betændelse. Ofte handler det om, at deres kirtler i øjet stopper til,« siger han.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tårer er uundværlige for vores øjne

Selvom tårer hverken er lavet af guld eller er millioner værd, er tårer alligevel uundværlige for vores øjne og vores syn. Ud over at føre skidt og møg væk fra øjet gør tårerne, at overfladen på øjet forbliver fuldstændig glat. Er øjet ikke glat, bryder øjet lyset dårligere, og vores syn bliver svækket, fortæller overlægen.

Bygkorn er en bums i øjet

Bygkorn i øjet er også en irritation, nogle af os har prøvet at have siddende. Jens Lindegaard forklarer, at vi har kirtler på øjenlågsranden, som producerer fedt. Hvis fedtet ikke kan komme væk, kommer der en hævelse på øjet.

»Hvis hævelsen giver en irritation eller en betændelse, så er det bygkorn. Det er lidt det samme som at have en bums et sted på kroppen. Bumsen kommer også af nogle fedtkirtler, der ikke kan tømme sig. Det bryder kroppen sig ikke om, så den indkapsler hævelsen til en hård knude,« siger han.

Læs mere om