At læse i sengen kan ødelægge søvnen

Det kan være hyggeligt at læse sig i søvn om aftenen, men hvis det gør en vågen, skal man passe på med at læse i sengen.
mand der læser i sing

Hvis du læser i sengen skal du holde dig til bøger, der gør dig træt. Du skal ikke vænne dig til at din seng er et sted, hvor du er vågen og aktiv. Så læs hellere den spændende krimi i lænestolen.

Ja og nej, siger søvnforsker

Der findes mange natborde, der er ved at kollapse af tyngden fra en stabel bøger. Men er det egentlig en god ide at læse i sengen? Søvnforsker og overlæge ved Sct. Hans Hospital Jes Gerlach, der er forfatteren til bogen Søvn siger:

»Den almindelige regel er, at sengen og soveværelse kun skal bruges til søvn – og sex. Det skal være det miljø, hvor det mentale rullegardin går ned, og søvnen automatisk indfinder sig«.

Nogle må gerne læse

Samtidig forklarer Jes Gerlach også, at der ikke findes regler uden undtagelser.


»Jeg siger almindeligvis til folk, at man skal geare ned cirka en time før sengetid. Det kan man gøre på forskellig vis. Nogle ved at lytte til musik, andre ved at sidde og meditere, og atter andre ved at læse. Det er individuelt, og der er mennesker, der kobler af og bliver søvnige ved læsning«.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lad være med at læse om natten, hvis du ikke kan sove

Jes Gerlach mener dog, at hvis folk har problemer med at sove og vågner midt om natten, er det ikke en god ide at give sig til at læse i sengen.

»Det er sjældent en god ide at sætte sig til at læse ved opvågning midt om natten. For de fleste mennesker vil læsning trods alt sætte gang i nogle tanker, og det er ikke søvnfremmende. Men igen: der er undtagelser,« siger Jes Gerlach.

Som alternativ til at læse om natten, hvis man ikke kan sove, kan man prøve at stå op og lave noget let fysisk arbejde. Man kan for eksempel stryge, vande blomster eller lægge vasketøj sammen. Når man så er tilpas træt kan man forsøge at gå i seng igen.

Læs mere om