Hvilke sange kan man vælge til begravelsen?

"Dejlig er jorden" eller "Om lidt bliver her stille"? Der findes mange sange, der kan være gode til begravelse. Samvirke guider dig til sangvalget og forklarer, hvad du må og ikke må, når det gælder sange og samler til en begravelse
Den danske Salmebog

Den danske Salmebog byder på mange salmer, som kan bruges til en begravelse. Hvis præsten siger god for dine ønsker, kan du også vælge sange, der ikke står i bogen.

Vær selv med til at vælge sange

Sange og salmer til begravelsen kan være med til at sætte et personligt præg på højtideligheden. Du kan vælge sange, som fortæller noget om den afdøde eller måske bruge nogle af de sange, som betød noget særligt for den, du har mistet.

Aftal med præsten, hvilke sange der skal synges

Skal en begravelse holdes i en kirke, skal du aftale med præsten, hvilke sange I skal synge. Typisk skal man vælge 3 sange, som synges under selve ceremonien.

Derudover kan man vælge 1 sang, som spilles inden ceremonien og 1, der spilles, mens kisten bæres ud. De 2 sange kaldes et præludium og et postludium, og man synger typisk ikke med på dem.

Præsten og du skal blive enige, men præsten har i princippet vetoret, når begravelsen foregår i en kirke. Få præster mener, at alle sange og salmer skal vælges fra salmebogen. For mange er mulighederne større.

Salmebogen har en samling af sange og salmer, som bruges til begravelser. Dem kan du finde inspiration i. Typisk bruger man en eller flere af følgende:

Altid frejdig når du går 
Den signede dag med fryd vi ser
Dejlig er jorden
Her vil ties, her vil bies
Nu falmer skoven trindt om land
Sorrig og glæde

Et lidt mere utraditionelt bud kan være denne, som er en af de nyeste i salmebogen og en af de få, hvor ordet "Gud" ikke er nævnt. 

Du som har tændt millioner af stjerner

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Begravelse uden for kirken?

Skal begravelsen eller bisættelsen holdes som en borgerlig begravelser - det vil sige en begravelse, hvor der ikke medvirker en præst - er der helt frie muligheder for sangvalg. 

Læs mere om