Sådan bygger du en kiste til en begravelse

Ingen siger, du skal købe kisten af bedemanden. Hvis du overholder regler for bestemte mål og materialer, er det fuldt lovligt at bygge sin egen.
Kiste i kirke

Det er helt fint, hvis du vil bygge din egen kiste inden en begravelse. Du skal bare overholde nogle regler, inden du snedkrer kisten sammen.

Kister skal være holdbare og må ikke skade natur og miljø

Er du fiks på fingrene, og har du ikke lyst til at bruge 5000 kroner på en kiste hos bedemanden, kan du lave en kiste selv. Danske Krematoriers Landsforening har følgende retningslinjer for kister, der skal bruges til ligbrænding. Du kan bruge samme regler for kister til begravelser:

  • En standardkiste har størrelsen: længde: 210 cm, bredde: 80 cm og højde: 80 cm. Der skal være en ramme i bunden.
  • Rammen kaldes en sarg, og sargen skal være med til at fordele vægten jævnt. Den udvendige bredde af rammen skal være mindst 50 centimeter.
  • Til bund, sider og låg kan anvendes enten massivt træ eller spånplader i kvaliteten E1. Rammen må gerne være af MDFplade. Foreningen af Danske Krematorier kræver, at træet du anvender, er mindst 12 mm tykt.
  • Til samling af kisten skal du anvende et minimum af materialer, der ikke kan brænde. Du må maksimalt bruger 100 gram søm og skruer samlet. 
  • Skal du bruge lim til samling af kisten, må det ikke indeholde allegi- eller kræftfremkaldende stoffer. Limens indhold af frie formaldehyder må ikke overstige 0,5 procent.
  • Kiste og udsmykning må ikke indeholde PVC, plastmaterialer, jern og metal. Lak og maling skal opfylde kravene til EU's miljømærke »Blomsten«

Opdateret 29. august 2012