Hvilke flødebolle er bedst? Se forskellen på 5 luftige fristelser

Til fødselsdagen, til kaffen eller som en del af en stor is på en sommerdag. Danskerne elsker flødeboller. Men skal den have kiksebund eller marcipanbund, og hvad må den koste? Samvirke sætter 5 luftige flødeboller under lup og det er kun én, der overtrukket med rigtig chokolade

Du har sikkert en favoritflødebolle - men er det den, der har kiksebund eller marcipanbund? Og hvad skal overtrækket være. Der er stor forskel på kiloprisen på flødebollerne.

Hvilken flødebolle er den bedst?

Du må nok belave dig på dine smagsløg - 4 af de 5 flødeboller ligner umiskendeligt hinanden. Det er kun kiloprisen, der for alvor er forskellig. Se en sammenligning af de 5 flødeboller i galleriet længere nede. 

Negerkys eller flødebolle?

Udtrykket negerkys stammer fra Frankrig, hvor flødeboller blev kaldt tête de nègre – eller negerhoved. I Belgien skiftede de navn til negerbryster, mens negerkys blev brugt i blandt andet Danmark. I Ordbog over det Danske Sprog fra 1923 kan man læse, at en flødebolle er en »bolle fyldt med flødeskum«, der købes hos bageren. Den variant kan være svær at opspore i dag. I 1990’erne tilføjes det til ordbogen, at flødebolle nu bruges som betegnelse for »en let bolle med fyld af piskede æggehvider på vaffelbund og med chokoladeovertræk«.

 

Sukkersultne tyveknægte

Vidste du, at en gruppe sliksyge unge i 1944 smadrede vinduerne hos Bager Larsen i Gilleleje for at stjæle alle flødebollerne? Han havde nemlig gjort flødeboller populære ved at lægge flødebollerne sammen med is og vafler.

Er flødeboller en sundere snack?

Du kan sagtens spise en flødebolle, når du er på slankekur, for flødeboller er bedre end chokolade, lyder myten. Tæller man kalorier er der ganske rigtigt færre kalorier pr. 100 gram i en flødebolle sammenlignet med 100 gram chokolade – men en flødebolles høje indhold af sukker og chokolade betyder, at den indeholder langt, langt flere kalorier pr. 100 gram end eksempelvis brød, frugt og grøntsager.

Overtræk af chokolade eller vekao?

Overtrækket på flødeboller er oftest vekao, der ikke må kaldes chokolade på grund af det meget lave indhold af kakao. Vekao bruges ofte som overtrækschokolade og som drys på softice, fordi det ikke er temperaturfølsomt som chokolade. Det bliver ikke gråt, når det bliver varmet op, og det bliver mindre hårdt, når det bliver koldt.

Se forskellen på 5 flødeboller i Coops sortiment:

1905

er året hvor den første flødebolle produceres i Danmark, men først da konditormester Emil Elikofer bringer en forbedret opskrift hjem fra USA i 1912 bliver flødebollen for alvor populær.