Blommeguide: 8 blommer, du skal kende
Ive
En af de ældre blommer fra danske plantager. Sorten kirke kom til Danmark omkring 1840 og har været dyrket her lige siden. Blommerne er over middel i størrelsen og er kendt for den runde form og det meget saftige kød. Eksperter bedømmer kirke-blommer som meget velsmagende. Blommerne modner i september. Blommetræer af denne sort giver et meget svingende udbytte, men på grund af den gode smag bør du gøre forsøget med kirke-træer i haven.
Grøn Reine Claude
ReinecClaude er en hel familie af blommer, og den almindelige grønne er en af de blommesorter, der har været kendt i længst tid. Den er beskrevet helt tilbage i 1700-tallet, og man mener, at den er udbredt fra Grækenland. Klimaet i Nordeuropa gør dog blommen langt mere smagfuld end de grønne reineclaude-blommer, som vokser ved Middelhavet. Blommen er middelstor og rund. Når blommen modner, ændrer farven sig fra grøn til gullig, og på skindet kommer rødlige stiber/flammer og prikker. Frugten får tit en lysegrå dug. Du kan høste blommerne fra september. Meget velegnet til desserter – og reineclaude-blommer anses for en af de fineste blommesorter.
Opal
Opal er en af de blommesorter, der kan plukkes tidligst i Danmark. Allerede i begyndelsen af august er der modne frugter på træerne. Opal har også den fordel, at træet kan tåle sen nattefrost, uden at høsten bliver ødelagt. Sorten blev fremavlet i Sverige i 1926 som en krydsning mellem reineclaude d’oullins og early favorite, og frugterne er rødlige. Frugtkødet løsner nemt fra stenen. Blommerne er velegnede til at spise som frugt og er gode i marmelade.
Hanita
Blommesorten blev udviklet i Tyskland i 1980’erne gennem en krydsning mellem sorterne president og auerbacher. Blommerne er ovale, og farven er mørkeblå med en let violet skyggeside. Du kan høste hanita-blommer fra slutningen af august. Blommerne er middelfaste og meget saftige, og frugtkødet løsner sig nemt fra stenen. Du kan spise hanita-blommer som frugt, men de egner sig også til saft og marmelade. Sorten er nem at dyrke på lidt kølige lokaliteter.
Bornholmsk Kæmpeblomme - Late Orange
Bornholmsk kæmpeblomme er egentlig blommer af sorten late orange. Blommen er meget stor, og den enkelte frugt er rund til oval i formen og rød i farven. Bornholmsk kæmpeblomme modner i begyndelsen af oktober, og frugtkødet er blødt og saftigt med en syrlig og sød smag.
Ouillins Reine Claude
Sorten stammer fra Frankrig, men er i dag almindelig i hele Europa. Frugterne er runde, grøn-gule og har en helt gennemsnitlig blommestørrelse. Har du et træ i haven, er det vigtigt, at du tynder ud i frugterne i løbet af sæsonen. Ellers bliver smagen kedelig. Sorten modner i begyndelsen af september. Holdbarheden på den enkelte blomme er ikke lang, og du skal plukke sorten forsigtigt, ellers udvikler de plukkede frugter brune pletter. Velegnet til spisefrugt og til marmelade.
Victoria
Sorten stammer fra England, hvor den første gang nævnes i 1840. Har været dyrket i Danmark i mange år og er måske den mest udbredte sort i Danmark. Blommerne er rødorange og ovale, og den enkelte blomme kan blive meget stor, hvis man i løbet af sommeren har udtyndet i træet. Hele frugten dækkes af en blåviolet dug. Frugtkødet er meget saftigt og fast, og kødet løsner nemt fra stenen. Du kan høste victoria-blommer i første halvdel af september.
Kirkes
En af de ældre blommer fra danske plantager. Sorten kirke kom til Danmark omkring 1840 og har været dyrket her lige siden. Blommerne er over middel i størrelsen og er kendt for den runde form og det meget saftige kød. Eksperter bedømmer kirke-blommer som meget velsmagende. Blommerne modner i september. Blommetræer af denne sort giver et meget svingende udbytte, men på grund af den gode smag bør du gøre forsøget med kirke-træer i haven.







