Elpærer: 6 oplyste pærevalg

I gamle dage var det nok at holde øje med med af watt, i dag skal du stille skarpt på værdier for Ra og lumen for at blive godt nok oplyst. Samvirke guider dig til at vælge den rigtige elpære

Vælg en pære med den rigtige fatning 

Pærer kommer med mange forskellige fatninger – de to almindeligste er E27 og E14, som dækker over, at pæren er henholdsvis 27 millimeter og 14 millimeter bred på det sted, der skrues ned. GU10 er en anden almindelig størrelse fatning. GU10 bruges især til små pærer i spots.

Læs om lumen 

På emballagen til en LED-pære kan man se, hvor mange lumen pæren afgiver. Lumen er et mål for mængden af lys, hvor watt siger noget om strøm-forbrug. Var din glødepære på 40 watt, skal du i dag finde en LED-pære med 430-470 lumen. Det giver nogenlunde samme lysmængde. 

 

 

80 % sparer du ved at skifte til LED-pære

Så meget strøm sparer man i gennemsnit ved at skifte fra en glødepære til en LED-pære. En LED-pære holder typisk i 10-25 år, hvor en glødepære har en levetid på et års tid. En total udskiftning af alle pærer fra sparepærer til LED sparer 17.000 tons CO2 årligt i Danmark. 

Kig på Ra-værdien og Kelvin

Skal din stue føles som et hyggeligt sted at være og ikke som en fabrikshal, skal du kigge på Ra-værdien, der fortæller, hvor god pæren er til at gengive farver, og Kelvin, der fortæller noget om lysets farve. Ra-værdien skal helst være så høj som mulig. Dagslys har Ra-værdien 100. Kelvin er en angivelse af farve-temperaturen. En glødepære har 2700 Kelvin. Er tallet under 2700, vil lysets farve føles rødere og varmere, mens lyset føles koldere og skarpere, jo højere Kelvin-tallet er over 2700. Når solen står højest på en skyfri himmel, vil lyset være over 5000 lumen.

Læs mere om