is

Guide: Find den rigtige vaniljeis

I mere end 90 år har vaniljeisen været en del af dessertbordet. Traditionelt er isen lavet på fløde, æggeblommer, sukker og vanilje, men i køledisken findes varianter, der er lavet på vallepulver, vegetabilsk olie og med kunstig vanilje

Vaniljesmagen kan være kunstig

Smagen af vanilje kommer blandt andet fra vanillin, der naturligt findes i vaniljestænger. Stoffet vanillin består af 8 carbonmolekyler, 8 hydrogenmolekyler og 3 iltmolekyler på formlen C8H8O3, og da ægte vanilje kan være meget dyrt, har man fundet ud af, hvordan stoffet kan fremstilles kunstigt. Smagen af ægte vanilje er dog mere kompleks og dyb. I Norge har man fundet ud af, hvordan man kan fremstille vanillin af fyrretræer. 

Helt uden fløde og mælk

En liter vaniljeis behøver slet ikke indeholde ret meget fløde eller mælk for at måtte kalde sig flødeis. Is med indhold på 5% mælkefedt fra fløde må producenten kalde for flødeis. Laver man gelato, som er is på mælk, kan man nøjes med 2,5% mælkefedt for at kunne kalde isen gelato. Når man laver is, skal man bruge et fedtstof, men fedtet i isen kan sagtens være fra kokosolie eller andre vegetabilske olier. I isen kan også bruges tørstoffer som vallepulver eller mælkepulver for at holde sammen på ingredienserne. 

Lige så dyrt som sølv

I 2017 toppede prisen på 1 kilo vanilje på 3400 kroner. Det gjorde 1 kilo vanilje lige så dyrt som 1 kilo sølv. Den høje pris skyldtes uvejr på Madagaskar, hvor hovedparten af verdens vaniljeproduktion finder sted. Prognoser forventer, at vaniljeprisen i år lander på cirka 1700 kroner for 1 kilo. For 10 år siden kostede et kilo vanilje 117 kroner. 

 

Læs mere om