Hvad stiller jeg op med en forstyrrende sovepartner?

Ens partners snorken og urolige søvn kan være en pestilens. Marian Petersen, der er forskningssygeplejerske på Rigshospitalet og de sidste 10 år har forsket i søvnsygdomme og søvnens betydning, fremhæver 6 gode råd til at håndtere en forstyrrende partner – og 1 mere drastisk anbefaling.
Sovende par

Der er heldigvis råd at hente, hvis ens nattesøvn bliver forpurret af en urolig partner. 

Fastslå problemet med den dårlige nattesøvn

Første skridt til at få en bedre nattesøvn med sin partner er ved at gøre sig det klart, hvad det er, der er forstyrrende for søvnen. Når man har fundet synderen, kan man heldigvis gøre noget ved de fleste irritationsmomenter.

Kurer snorken 

Høje snorkelyde kan være et problem for en partner, men også for snorkeren selv. Vægttab, rygestop og det at sove på siden er råd til at mindske snorken. I slemme tilfælde af snorken kan man få professionel hjælp hos sin læge.
 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ørepropper hjælper mod smasken

Hvis irritationsmomentet er en anden form for lyd som for eksempel smasken eller talen i søvne, kan man prøve at sove med ørepropper.  

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ikke snooze

Den, der skal tidligst op, bør lade være med at snooze og forstyrre partneren ad flere omgange. Lettere sagt end gjort, men stå op, første gang uret ringer. 
 

Udskift dobbeltmadrassen

I stedet for én dobbeltmadras kan man gå over til 2 enkeltmadrasser, hvis den ene partner vender og drejer sig som en grillkylling. Så påvirker det i mindre grad partneren, når der bliver vendt side.
 

Gå til lægen med urolige ben

5-10 procent af befolkningen lider af sygdommen urolige ben, der kan gøre det svært at falde i søvn og let forstyrrer en partner. Efter konsultation med lægen kan sygdommen behandles med for eksempel jern eller B12-vitamin-tilskud. 

Sov alene, så sover du bedre

Der er flere fordele ved at få hvert sit soveværelse, da separate soveværelser kan give en mere uforstyrret søvn. Du slipper for eksempel for: 

  • at blive vækket, når din partner står op, hvis I har forskellige arbejdstider.
  • en snorkende partner.
  • en partner, der vender og drejer sig.
  • diskussionen om tændt eller slukket lys. Det samme er gældende for rumtemperatur, selvom det anbefales at sove i et let køligt lokale.

Læs mere om