Det er tabu at sove i hvert sit soveværelse

Mange i parforhold vil gerne have deres eget soveværelse, men kun få sover alene. Læs hvorfor, og se fordele og ulemper ved at sove hver for sig.
sovende kvinde

Sig til, hvis du gerne vil sove for dig selv. Det kan der være mange gode grunde til.

Få tager sig sammen til at sove alene

Masser af voksne i et parforhold drømmer om at have hvert sit soveværelse. Men der er ikke så mange, der gør noget ved det. 

- Vi havde et stort projekt for en stor møbelforretningskæde, hvor vi gik ind og kiggede på tabuer. Vi fandt ud af, at der er rigtig mange, der egentlig har lyst til at sove i hvert deres soveværelse, når børnene er blevet lidt ældre og måske er klar til at flytte hjemmefra, komme på højskole eller lignende. De tør bare ikke rigtigt sige det, siger fremtidsforsker Liselotte Lyngsø fra Future Navigator. 

Mange vil gerne have eget soveværelse

Hvis familien og vennerne har et problem - eller hvis man tror, de har et problem - med, at et par vælger at få hvert sit soveværelse, undlader mange at gøre det. 

- Jeg tror, at de fleste efter 27 års ægteskab godt kunne tænke sig at få deres eget soveværelse. Men hvis omverdenen ser det og konkluderer, at de så har det dårligt i deres forhold, så gør de det ikke, mener Liselotte Lyngsø. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Præst: Fint at sove hver for sig

Tidligere sognepræst i Skovshoved, forfatter og foredragsholder Johannes Christensen ser ingen problemer i at sove hver for sig. 

- Hvis du har lyst til at sove alene, så behøver det ikke betyde, der er noget galt i forholdet. Jeg kender folk, der har været gift i 35 år, og som i dag sover hver for sig. De har det glimrende i deres forhold, siger han. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sig til, hvis du vil sove for dig selv

Liselotte Lyngsø mener, at mange flere ville vælge at sove hver for sig, hvis de følte, det var i orden at tale om. 

- Det taler imod, at det stadig er et kæmpe tabu. Man er jo ikke nødvendigvis skabt til at være i samme rum altid. Man er sammen, fordi man har lyst til at være sammen. Man vælger hinanden til. Og det er lettere at gøre, hvis du har et rum, der er dit, og som du kan trække dig tilbage til. 

- Hvis du har lyst til at flytte ind i dit eget soveværelse, så bør du sige det. Der er ingen grund til at gå rundt med det. Det er et tabu, der skal brydes, mener hun. 

Derfor er det bedst at sove alene

Sexolog og parterapeut Joan Ørting, der selv sover alene i sit soveværelse, mener, at der kan være mange årsager til, at folk har bedre af ikke at sove sammen. 

- Den ene snorker måske meget og ødelægger partnerens søvn. Eller den ene sveder så meget, at det kræver en anden temperatur i værelset. Vi har jo meget forskellige sovetemperaturer. Og så har vi altså meget mere travlt i dag. Det betyder, at vi måske har brug for vores eget værelse, hvor vi kan finde lidt ro og alenetid, og at vi kan gå i seng på forskellige tidspunkter, siger hun. 

Ifølge Joan Ørting er det ikke noget nyt i, at folk gerne vil sove i hvert sit soveværelse. Historisk set har det været sådan i mange hundrede år, når der var mulighed for det.

- Faktisk er det lidt ligesom, at vi går tilbage til gamle dage. Her har det jo meget normalt, at man ville sove hver for sig, og at man derfor havde hvert sit soveværelse. Det var kun de fattige, der ikke havde plads nok, og som havde brug for at ligge og varme sig ved hinanden, der sov sammen, siger hun.

- I dag er der jo også mange, der er par, men bor hver for sig. Okay, det er luksus-udgaven, men det findes mange steder. Og der er folk, der arbejder hver for sig hele ugen, og som heller ikke sover sammen i weekenden.  Der er også en årsag til, at arkitekter i USA tegner de fleste huse med to såkaldte master bedrooms, altså to soveværelser. 

Børn har også deres eget soveværelse

Liselotte Lyngsø er enig. 

- Børnene har jo også hvert deres værelse, hvor de kan trække sig tilbage. Så det er helt i orden, at du som voksen også godt kunne tænke dig dit eget værelse. 

Men ønsket om eget soveværelse kan også komme fra en mere uheldig kant, mener sognepræst Johannes Christensen. 

- Der var engang en klog mand, der sagde, at det er meget ensomt at gå i egne tanker. Og når vi trækker os lidt mere væk fra hinanden, så kan det godt være et udtryk for, at vi i højere grad får mere og mere nok i os selv. Det mener jeg er dybt fattigt, siger han. 

Selv kunne Johannes Christensen ikke drømme om at sove uden sin kone ved sin side. 

- Jeg sagde en gang til en af mine venner, der er alene: Jeg kan også godt lide at være alene, men jeg vil meget hellere have én, jeg elsker, som jeg kan vågne op sammen med. Sådan har jeg det stadigvæk, siger han. 

- Min kone er det sidste, jeg ser om aftenen, inden jeg falder i søvn. Og hun er det første, jeg ser om morgenen, når jeg vågner. Det gør mig uendelig glad, og jeg ville ikke have det på andre måder. Men hvert enkelte menneske bør da indrette sig, som det er bedst for dem.

Fordele og ulemper ved at sove hver for sig

Fordele

 • Du har dit eget rum.
 • Du behøver ikke tage hensyn til andre.
 • Du kan få en bedre søvn.
 • Du kan gå i seng, når du har lyst.
 • Du kan stå op og være kreativ, når du har lyst.
 • Du behøver ikke forvente sex.
 • Du kan indrette dig, som du har lyst.

Ulemper

 • Du har ikke naturlig kropsberøring.
 • Du skal planlægge og tage initiativ til seksuelt samvær.
 • Du skal have bedre tid til seksuelt samvær.
 • Du skal ”besøge” din partner.
 • Morgensex forsvinder.
 • Nærhed skal dyrkes mere og på en anden måde i det daglige.

Kilde: Joan Ørting, sexolog og parterapeut

Læs mere om