Guide: Sådan får du det perfekte bonsaitræ

Bonsaitræer stammer fra Kina og Japan, og miniaturetræerne er både en hobby og en kunstform i sig selv. Beskæring, tålmodighed og lidt fingersnilde er kodeordet for et vellykket bonsaitræ. Sammen med Dansk Bonsai Selskab guider Samvirke dig til, hvordan du får det perfekte indendørs bonsaitræ.

Vælg det rigtige træ

Kom godt fra start ved at vælge et træ med gode vækstbetingelser og forudsætninger for at forblive sundt. Når du udser dig dit træ, skal du kigge på træets stamme, grene og blade.

Stamme: Vælg et træ med en robust stamme, der står solidt plantet i jorden. En solid stamme er typisk bredere i bunden end i toppen.

Grene: Jo flere grene et træ har, jo nemmere bliver det at forme træets krone i den ønskede form.

Blade: Grønne og velformede blade er tegn på et sundt træ uden skadedyr og sygdomme.

Køb dit træ hos en planteskole eller bonsaiforhandler.

Dyrk bonsaitræet fra bunden

Du kan også starte fra bunden ved at dyrke bonsaitræet ud fra et lille træ, busk eller stikling fra haven eller planteskolen. Når du dyrker bonsaitræet fra bunden, skal du være opmærksom på, at der går mange år, før du får noget, der ligner et bonsaitræ.

Arter til indendørs bonsaidyrkning

Der findes mere end 130 bonsaiarter. Vælg en art, der tåler at stå indendørs i et nordisk klima.

Ficus, kinesisk elm, kinesisk enebær og schefflera (dværgparaplytræ) er alle bonsaiarter, der vokser hurtigt, er hårdføre og nemme at holde.

Kilde: Bonsai for Beginners

Sigt jorden til bonsaitræet

Sigt jorden i 3 grovheder. Den groveste jord bruges som drænlag i bunden af potten, så vandet nemt kan sive fra. Den mellemfine jord bruges til at plante bonsaitræet i, og den fine jord bruges i overfladen. Jorden skal være helt tør, når du planter bonsaitræet. Ellers risikerer jorden at blive for kompakt til, at vand og ilt kan trænge gennem.

Plant bonsaitræet i en potte med begrænset plads

Potten skal begrænse træets vækst og sørge for, at vandet kan løbe fra jorden. Vælg en potte, der er lille nok til, at træets rødder ikke kan vokse sig store. Pottens udseende er lige så vigtig for bonsaitræets udtryk som selve træet. Når du vælger en potte til bonsaitræet, skal potten altså passe i form, størrelse og stil til dit bonsaitræ.

Vælg en potte med 1 eller flere drænhuller, så vandet kan løbe fra jorden.

Beskær bonsaitræets rod ved omplantning

Beskær bonsaitræets rødder for at undgå, at rødderne bliver for lange. Rødder på unge bonsaitræer skal typisk beskæres hvert år og på  ældre hvert 2. til 5. år. Er du i tvivl, om rødderne trænger til en beskæring, kan du tjekke, om rødderne vokser ud gennem drænhullet i bunden af potten. Når du omplanter bonsaitræet, skal du sørge for at placere rødderne, så de vokser som eger ud fra stammen.

Bonsaitræet stammer fra Kina og Japan

Bonsaitræerne stammer fra Kina omkring år 700, hvor de voksede vildt i bjergene. De små træer blev bragt hjem, plantet i små skåle og fik navnet pun-sai. I det 11. og 12. århundrede blev træerne bragt til Japan, og træerne fik navnet bonsai. Første gang, bonsaitræerne så dagens lys i Europa, var i 1902 i Frankrig.

Kilde: Dansk Bonsai Selskab

Grundbeskær bonsaitræet for at danne skelettet

Det nyanskaffede bonsaitræ skal grundbeskæres, så du har det ønskede skelet, træet skal vokse ud fra. Når du grundbeskærer bonsaitræet, bestemmer du i høj grad formen og udtrykket på det fremtidige bonsaitræ. Du kan f.eks. beskære grenene til den ønskede længde eller helt fjerne dem.

Beskær bonsaitræets krone

Beskæring af bonsaitræets krone skal sørge for, at træet forbliver i den ønskede størrelse og form. Beskær grene, der er overflødige eller for lange, eller fjern skud for at reducere væksten af blade. Er kronen for tæt, kan du fjerne enkelte blade for at give træet det rette udtryk.

Til at beskære bonsaitræet skal du bruge en bonsaisaks.

Klip bonsaitræets grene og blade for at give træet den ønskede form. 

’Bonsai’ betyder træ i en potte

Bonsai er japansk, og oversætter man det japanske ord til dansk, giver ordet sig selv. Bon betyder potte, og sai betyder træ – altså træ i potte. Der skelnes mellem indendørs og udendørs bonsaitræer. Bonsaitræet til indendørs brug måler ca. 20 cm i højden, hedder shohin bonsai og betyder en lille ting.

Kilde: Dansk Bonsai Selskab

 

Snør grenene for at forme bonsaitræet

Snør bonsaitræets grene for at give træet den ønskede form. Når du snører træet med bonsaitråd, kan du lede grenene på rette vej ved f.eks. at rette en gren op eller ned. Bonsaitråd i aluminium er nemt at forme om grenene, mens tråd i kobber er stærkere, men sværere at forme. Vær opmærksom på, at tråden ikke laver mærker i grenene.

Snør træets grene med tråd i aluminium eller kobber for at forme træet.

Giv bonsaitræet den rette mængde vand og lys

Bonsaitræer er tørstige. De kræver daglig vanding, og i tørre perioder kan det være nødvendigt at vande bonsaitræet 2 gange om dagen. Stil gerne bonsaitræets tørst med regnvand i stedet for hanevand. Så undgår du, at træet får for meget kalk.

De fleste bonsaitræer har brug for meget dagslys for at gro. Får træet ikke nok dagslys, kan du bruge fluorescerende lys. Når træet ikke får nok lys, vil bladene blive blegere og skuddene længere.

Gød bonsaitræet regelmæssigt

Bonsaitræet vokser i en begrænset mængde jord. Derfor er det vigtigt, at jorden får tilsat den rette mængde næringsstoffer fra gødning. Brug gødning beregnet til bonsaitræer, og følg anvisningen på pakningen.