Redaktionen anbefaler
Det tørre rugbrød kan bruges i alt fra boller, tærtedej og knækbrød til snacks og kager. Når du tilføjer rugbrød til dine hverdagsopskrifter, øger du andelen af fuldkorn og får mad, der mætter længere.
Skal du lave cookies, kan du f.eks. tilsætte finthakket rugbrød til dejen, eller når du skal lave sandwichbrød til madpakkerne, kan du komme rugbrød i opskriften for et mere svampet brød med fuldkorn som alternativ til de mere hvide brødtyper.
Rugbrødsresterne kan også erstatte grovere meltyper, så du slipper for at have skuffen fyldt med forskellige mel- og korntyper.
Rugbrød indeholder en del væske og er også godt til at binde væske (det kender du fra f.eks. øllebrød), så når du tilsætter dine rugbrødsrester til en brød- eller kagedej, bidrager rugbrødet til at holde bagværket saftigt i længere tid. Rugbrødets fugtighed og evne til at suge væske er en fordel, når du bager grovere brød, hvor du helst vil undgå en tør krumme.
Kommer du til at smide rugbrød ud, er du ikke den eneste. I Miljøstyrelsens sorteringsanalyser af danskernes husholdningsaffald i 2023 var bageriprodukter den andenstørste madspildskategori, hvori rugbrød tæller med.
Frugt og grønt var den største madspildskategori.
Kilde: Miljøstyrelsen
Elsker du surdejsbrød, men vil du gerne slippe for at holde liv i en surdej, er rugbrød din genvej. Når du tilføjer rugbrød til opskriften, giver det en mild syrlighed og en let fermenteret smag til dit bagværk.
Du kan komme rugbrødsresterne i fryseren, så du altid har en rugbrødsrest klar, når du går i køkkenet. Alt fra hjemmebagt rugbrød til skiverugbrød fra supermarkedet eller bageren og mørkt rugbrød uden kerner kan bruges i nye retter. Du kan også opbevare brødet i en papirspose og lade fugten fordampe naturligt fra brødet. Så bliver brødet mere tørt, men mugner ikke lige så nemt.
Danskerne er glade for rugbrød. Ifølge Madkulturens undersøgelse fra 2024 er rugbrød med pålæg på førstepladsen over mest spiste aftensmadsretter. På en typisk dag i 2024 spiste 7 % af danskerne rugbrød med pålæg til aftensmad. Det er især voksne i alderen 35-80 år, der hiver rugbrød og pålæg frem, når der skal aftensmad på bordet.
Kilde: Madkulturen