Fregner er prikker med personlighed

Fotograf Claus Lillevang har i årevis været fascineret af fregner. Runde, små, få, mange, lyse og mørke. Fotografens album er fyldt med de små pletter, der bliver ekstra tydelige, når ansigtet får sol

Annika Vind.

Fregner kommer på grund af solen og kan opstå alle steder

Ingen er født med fregner. Fregnerne kommer, fordi hudens pigmentceller øger produktionen af brunt pigment, når huden bliver udsat for solens uv-stråler. Det brune pigment ophober sig i små pletter, som vi kalder fregner.

Fregnerne kommer typisk i ansigtet, men kan opstå alle steder, hvor huden får meget sol.

Gustav Otto:»Da jeg første gang begyndte at få fregner, tænkte jeg, hold da op, hvad sker der lige. Men jeg vænnede mig hurtigt til dem, og nu synes jeg bare, at det er fedt at skille sig lidt ud. Det giver noget til mit look. Jeg er aldrig blevet drillet med fregnerne, folk har til gengæld sagt, at det ser sødt ud – og den slags komplimenter gør mig glad.« 

Kimmie Maigaard:»Jeg har altid elsket mine fregner. Lige nu er der makeup-trends, hvor man skal have fregner, og så er det skønt at have dem i den ægte udgave. Det duer ikke, hvis man ikke kan have det godt med sit naturlige udseende. Heldigvis bliver det da også mere og mere o.k. at have den hud, man har. Tænk på supermodellen Winnie Harlow, der har hudsygdommen vitiligo, hvor hun har hvide plamager over hele kroppen. Mine fregner bliver ekstra tydelige om sommeren, det viser, at man kommer ud og får frisk luft. Hvis jeg får børn, ville det være nuttet, hvis de også fik fregner.«

Emilie og Sanne Liest Merrild.

Børn og lyshudede får oftest fregner, der kommer og går med solen

Alle kan få fregner, men det er oftest børn og unge, der får den type fregner, der kommer og går med solen. Fregnerne kommer fra 2-3-årsalderen. Desuden er personer med en lys hudtype, ofte medfulgt af rødligt hår og blå øjne, særligt udsatte, når det kommer til fregner. Den lyse hud er generelt mere sart over for solens stråler.

Efterhånden som man bliver ældre, vil fregnerne blive færre og færre eller helt forsvinde. Mange vil i stedet få andre, blivende fregner som et resultat af et langt liv i solen.

Steen  Brodersen.

Der findes 2 typer fregner

Fregner kommer i mange former, men overordnet findes 2 typer. Begge typer går under betegnelsen pigmentpletter.

Almindelige fregner, der på lægesprog betegnes »ephelides«, kommer og går. Det er den type fregner, der pibler frem på kinderne og næseryggen i sommerhalvåret, særligt hos børn og unge. Fregnerne er som oftest 1-2 mm i diameter og brune eller rødlige. De er helt harmløse og blegner igen, når solen forsvinder fra de danske breddegrader.

Den anden form for fregner, der bliver siddende, kaldes på fagsprog »solar lentigines«. På dansk bliver de ofte kaldt leverpletter. De kan være både større og mørkere end almindelige fregner.

Tine Bøge.

Fregner er søde eller en kosmetisk fejl

I Asien bliver fregner anset som en kosmetisk fejl, der bør fjernes, hvorimod fregner i de fleste vestlige lande ses som noget sødt eller ligefrem fashionabelt.