hud

Har jeg leverpletter – og kan jeg gøre noget ved dem?

Leverpletter, som har den latinske betegnelse solare lentigines, kan opstå, fordi huden i mange år har været udsat for sol. Pletterne har altså intet at gøre med leveren. De fleste vil have etableret en del leverpletter, når de er sidst i 40’erne, men hos mange dukker de op endnu tidligere. Pletterne er ikke farlige, men kan forveksles med ondartede modermærker.
Leverpletter i ansigt på dame

Leverpletter eller solare lentigines er i familie med fregner, men i modsætning til fregner, som kommer og går, forsvinder leverpletterne ikke.

Hvad er leverpletter?

Leverpletter hedder på latin solare lentigines, som kan oversættes til solfremkaldte fregner/aldersforandringer. Det er en ophobning af pigment i det øverste lag af huden.

»Pletterne viser sig oftest på steder, der er særligt udsatte for sol – for eksempel ansigt, håndryg, underarm og på issen hos mænd,« siger overlæge på Dermato-Venerologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital Mette Mogensen.

Hun understreger samtidig, at de brune pletter i huden intet har at gøre med leveren på trods af den folkelige betegnelse.

Hvordan ser leverpletter ud?

Leverpletter er flade, brune og afgrænsede forandringer i huden. De er ensartede med samme farve i hele området. Pletterne kan blive 3-4 cm i diameter. De klør ikke og kan ikke mærkes på huden. Leverpletter kan let forveksles med modermærker for det utrænede øje. De kan desuden ligne begyndelsen på en såkaldt gammelmandsvorte.  

Er leverpletter farlige?

Leverpletter er harmløse, eftersom der blot er tale om ophobning af hudens brune farvestof: pigment. Man kan imidlertid tale om pletterne som en markør for, hvor meget sol man har fået gennem livet, og er man meget i solen, vil det altid give en øget risiko for hudkræft. Jo mere solskoldet/solbrændt man er blevet livet igennem, desto flere leverpletter.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Modermærkekræft kan ligne leverpletter

Nogle af de flade modermærkekræfttyper – særligt i ansigtet – kan minde om leverpletter. Hvis man ikke er sikker på, om en plet er en uskadelig leverplet, og hvis den ændrer sig, bør man gå til læge og få den undersøgt. F.eks. hvis pletten er mere uensartet mørkebrun end de øvrige leverpletter, eller hvis den har sorte prikker indeni.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvem får leverpletter?

Mange tænker på leverpletter som noget, der kommer i alderdommen. Det er også helt rigtigt, at børn og unge ikke har dem, og at antallet af leverpletter stiger med alderen. Men leverpletter kan vise sig allerede i 30’erne afhængig af, hvor meget man har udsat sin hud for sol tidligere i livet. De fleste vil have etableret en del leverpletter sidst i 40’erne. Pletterne viser sig oftest tydeligst hos lyshudede, men kommer også hos folk med mørkere hud. 

De fleste får leverpletter

I USA har 90% hvide over 60 år leverpletter. I aldersgruppen under 35 år er andelen 20%.

Kilde: emedicine.medscape.com

Kan man fjerne leverpletter?

Man kan godt fjerne leverpletter, men det er kun tilrådeligt, hvis de af kosmetiske årsager er hæmmende. Hos en speciallæge fjernes pletten som regel ved, at man fryser pletten, eller ved hjælp af laser. Man skal være opmærksom på, at der på grund af behandlingen er risiko for at få en hvid plet i stedet for den brune. Det er også muligt at bruge blegecremer på leverpletter, men de vil dukke frem igen, når cremens virkning aftager.

Hvad kan jeg gøre for at forebygge leverpletter?

Selvom leverpletter først ses i voksenlivet, er de et udtryk for ophobet solskade af huden, der sagtens kan være etableret allerede i barndommen og ungdommen. Det bedste, man kan gøre for at begrænse leverpletterne, er derfor at beskytte sig selv og sine børn mod solen hele livet.

Kilder: Overlæge på Dermato-Venerologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital Mette Mogensen og Patienthåndbogen på sundhed.dk

Læs mere om