Hvad er leverpletter?
Leverpletter hedder på latin solare lentigines, som kan oversættes til solfremkaldte fregner/aldersforandringer. Det er en ophobning af pigment i det øverste lag af huden.
»Pletterne viser sig oftest på steder, der er særligt udsatte for sol – for eksempel ansigt, håndryg, underarm og på issen hos mænd,« siger overlæge på Dermato-Venerologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital Mette Mogensen.
Hun understreger samtidig, at de brune pletter i huden intet har at gøre med leveren på trods af den folkelige betegnelse.
Hvordan ser leverpletter ud?
Leverpletter er flade, brune og afgrænsede forandringer i huden. De er ensartede med samme farve i hele området. Pletterne kan blive 3-4 cm i diameter. De klør ikke og kan ikke mærkes på huden. Leverpletter kan let forveksles med modermærker for det utrænede øje. De kan desuden ligne begyndelsen på en såkaldt gammelmandsvorte.
Er leverpletter farlige?
Leverpletter er harmløse, eftersom der blot er tale om ophobning af hudens brune farvestof: pigment. Man kan imidlertid tale om pletterne som en markør for, hvor meget sol man har fået gennem livet, og er man meget i solen, vil det altid give en øget risiko for hudkræft. Jo mere solskoldet/solbrændt man er blevet livet igennem, desto flere leverpletter.
Modermærkekræft kan ligne leverpletter
Nogle af de flade modermærkekræfttyper – særligt i ansigtet – kan minde om leverpletter. Hvis man ikke er sikker på, om en plet er en uskadelig leverplet, og hvis den ændrer sig, bør man gå til læge og få den undersøgt. F.eks. hvis pletten er mere uensartet mørkebrun end de øvrige leverpletter, eller hvis den har sorte prikker indeni.
Hvem får leverpletter?
Mange tænker på leverpletter som noget, der kommer i alderdommen. Det er også helt rigtigt, at børn og unge ikke har dem, og at antallet af leverpletter stiger med alderen. Men leverpletter kan vise sig allerede i 30’erne afhængig af, hvor meget man har udsat sin hud for sol tidligere i livet. De fleste vil have etableret en del leverpletter sidst i 40’erne. Pletterne viser sig oftest tydeligst hos lyshudede, men kommer også hos folk med mørkere hud.