Flere cyklister tager sikkerheden alvorligt, og brugen af cykelhjelme stiger, men de unge halter bagefter

Husker du hjelmen, når du skal cykle? Det kan du i hvert fald roligt gøre uden at skille dig ud. Engang var cykelhjelmen kikset, men nu bruger halvdelen af alle cyklister hjelm, og faktisk er det i nogle grupper af befolkningen næsten kikset at køre uden hjelm

48% af cyklister bruger hjelm

For knap 10 år siden stillede Samvirke spørgsmålet: Hvornår bliver cykelhjelmen sej?

Situationen var dengang, at især unge mellem 16 og 25 år havde dømt hjelmen ude. De var nemlig den aldersgruppe, hvor allerfærrest cyklede med hjelm, og samlet set brugte kun 27% af alle cyklister hjelm.

Det tal er nu vokset til 48%, viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, som vurderer det til at være meget højt, taget i betragtning at hjelmen er frivillig og ikke lovpligtig, når man kører på cykel.

Hjelmen er normal, ansvarlig og klog

Engang var cykelhjelme noget, de færreste brugte, og man var lidt en duks, når man kørte med cykelhjelm. Sådan er det heldigvis ikke længere.

»I dag er du ansvarlig, du er klog, og vigtigst af alt stikker du ikke ud fra mængden, når du bruger cykelhjelm. Det tror jeg, er vigtigt, for at mange vil bruge hjelmen,« siger Pernille Ehlers, der er  chefkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik.

 

Kikset at køre uden hjelm?

For 10 år siden syntes 12% af danskerne, at cykelhjelmen var kikset. Nu er tallet 6%. Det tyder altså på, at hjelmen er blevet lidt mere sej?

»Jeg tror ikke, sej er det rigtige ord, men den er i hvert fald ikke kikset mere,« siger Pernille Ehlers, og faktisk er det i nogle grupper af befolkningen næsten kikset at køre uden hjelm.

»Uden at vi har spurgt folk direkte om det, tør jeg godt sige, at hvis du har et lille barn, der ikke har cykelhjelm på, er det blevet socialt uacceptabelt. Det gælder faktisk også, hvis forælderen ikke har hjelm på.«

Unge halter stadig bagefter

De 16-25-årige halter dog stadig bagefter med at bruge cykelhjelm.

Cirka 35% af de 16-25-årige bruger hjelm i dag, »så det er er jo stadig mange,« mener Pernille Ehlers, selvom det er en del lavere end den øvrige befolkning. Allerbedst til at bruge hjelm er de 6-9-årige skolebørn, for hvem tallet er 94%.

Super kikset i Holland

Skæver man til vores cykelkonkurrent nummer 1, nemlig Holland, som på et år cykler næsten dobbelt så meget som danskerne, har de til gengæld et stort problem med hjelmen.

»Når du viser de danske tal for brug af cykelhjelm  til hollændere, er de ved at besvime. De hader cykelhjelme. Men de har samtidig utrolig mange tilskadekomne og dræbte cyklister i Holland, så interessen for hjelmen begynder så småt at komme,« fortæller Pernille Ehlers.

Et langt, sejt træk at få danskernes accept af hjelmen

Når danskerne har taget så godt imod hjelmen, skyldes det ifølge Pernille Ehlers en massiv indsats i form af kampagner fra en bred vifte af aktører som Rådet for Sikker Trafik, Cyklistforbundet, skoler, kommuner, de daværende amter osv., der startede helt tilbage i 90’erne.

»Vi startede med børnene, som også var de første til at begynde at bruge cykelhjelm. Senere tog vi fat i forældrene, der skulle være rollemodeller.«

Samtidig har interesseorganisationer og politikere hele tiden advokeret for, at det skal være frivilligt at køre med cykelhjelm, og man skal bruge den, fordi man synes, det er fornuftigt.

Hyppige grunde til at vælge hjelmen fra

  1. Jeg er ikke vant til det
  2. Jeg tror, den er besværlig at have med
  3. Den ødelægger min frisure
  4. Jeg er så god til at cykle, at jeg ikke kommer til skade
  5. Mine venner cykler ikke med hjelm

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Læs mere om