På cykel om vinteren: Sådan gør du det sikkert

Der er mange, der stalder cyklen op, når det bliver årstid for varm kakao og vamset cashmere. Med den rette strategi er der imidlertid ingen grund til at lade kong vinter stikke en kæp i dit cykelhjul. Se her, hvordan du kommer sikkert frem på cykel om vinteren

På med 80'er-jakken. Pangfarver gør dig nemlig mere synlig, når du hopper på cyklen om vinteren.

Det handler om se, blive set, og køre med en god teknik

At blive på sadlen vinteren igennem er en glimrende mulighed for både at se lyset, komme ud i den friske luft og holde formen ved lige. Samtidig er det hurtigt og fleksibelt, og du slipper for overfyldte busser og forsinkede tog.

Hvis vintercyklingen for alvor skal blive en succesoplevelse, er det imidlertid en god idé at være en anelse forberedt. Det handler først og fremmest om at kunne se, blive set, og køre med en god teknik.

Vi har samlet 8 gode råd, der får dig sikkert frem på cyklen hele vinteren. 

1. Kør afsted i god tid

Sæt vækkeuret til at bimle bare et kvarter før, det plejer, så du kan tage afsted i god tid og cykle efter forholdene. Om vinteren er vejene ofte våde og glatte og sigtbarheden kan være dårlig, og en pludselig opbremsning eller et styrt kan hurtigt skabe en farlig situation, især hvis du har for meget fart på.

Og husk, at selv om du er en blændende cyklist, er der ingen garanti for, at dine medcyklister er lige så dygtige.

2. Pak let og undgå styrt

Drop den tungtlastede cykelkurv og barnesædet ved styret. Mange tasker og poser, særligt foran, gør cyklen svær og udfordrende at rette op, hvis du er ved at skride. Jo mindre bagage, jo bedre.

Skal du have mange pakkenelikker med, er en cykeltaske bagpå den bedste løsning. 

3. Se vejen med gode lygter

Lygter et must, når du skal spotte huller i vejen, pletter med is og snedriver i mørket. Loven siger, at du skal have lys både foran og bagpå, og at dine lygter skal kunne ses på 300 meters afstand. Det betyder altså, at små knaplygter, der dingler fra cykelstyret og lyser svagt, ikke er gode nok.

Bor du på landet, hvor gaderne ikke er oplyste, lyder anbefalingerne dog at gå efter endnu kraftigere lygter. Dog må de ikke være så kraftige, at de blænder.

Pernille Ehlers, der er chefkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, slår desuden et slag for lygter med en lang brugstid, da lygter med små batterier og kort levetid hurtigt går kolde i kulden. 

4. Brug pangfarver og pudseklud til at blive synlig

Ud over lygter skal cyklen være udstyret med reflekser fire forskellige steder – forpå, bagpå, på dækkene og pedalerne, så dine medtrafikanter kan se dig.

En billig og nem måde at gøre cyklen mere sikker er ifølge cykelekspert og indehaver af Lindhart Cykler, Magnus Lindhart Jørgensen, at tørre reflekserne over med en klud, hvis de er blevet beskidte, for er de mudrede, gør de ikke meget gavn.

Hvis du vil være rigtig god – og det vil du – så anbefaler Pernille Ehlers, at du også tænker i pangfarvet tøj:

"Der er mange, der kører rundt i sort tøj, og det gør det ekstremt svært at blive set," forklarer hun.  

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

5. Hav mindre luft i dækkene

Tjek dæktrykket, og luk en anelse luft ud, hvis dækkene er stenhårde. Du får den bedste fornemmelse af dæktrykket ved at trykke på siderne af dækket, hvor du kan mærke helt ind til slangen.

Kører du på en cykel med hårdtpumpede dæk på vinterglatte veje, er der større risiko for, at du skrider ud og falder:

"Et stenhårdt dæk har kun kontakt med midten af dækket, mens et blødt pumpet dæk giver en større kontaktflade mellem vej og dæk og dermed et bedre greb på vejen," forklarer Magnus Lindhart Jørgensen.

Når det kommer til dæk, så tjek også lige, at mønsteret ikke er helt forsvundet, for så svarer det, ifølge Pernille Ehlers, lidt til at skøjte rundt på isen i et par ballerinaer. Overvej, om du endda vil skifte til et par vinterdæk med dybere riller og grovere mønster. Det vil overraske dig, hvor meget bedre vejgreb, vinterdæk giver.

6. Få frostsikret kablerne

Har du mulighed for det, så parkér cyklen i et skur, en kælder eller garagen. Står cyklen ude, kan der nemlig let sætte sig is og sne på hjulenes fælge og bremseklodser. Det kan gå ud over bremsernes funktion. Derfor anbefaler Magnus Lindhart Jørgensen, at du får frostsikret kablerne hos din cykelsmed. Det er langt billigere end den tandlægeregning, der venter for enden af et grimt styrt.

7. Hold afstand og signaler i god tid

Lad være med at køre helt op i måsen på den forankørende. Bremselængden bliver nemlig lidt længere i glat føre.

Sørg også for at signalere i god tid, inden du stopper, så dem bag dig har en chance for at bremse ned eller køre uden om. Brems altid, før du drejer, og tag store, bløde sving. Hvis der er sne, så følg den bane, der er lavet i forvejen.

8. Husk hjelmen og undgå hovedskader

En hjelm er vigtig hele året, men ekstra vigtig om vinteren. Når vand, is og sne gør deres entré, er der nemlig større risiko for at vælte.

"En hjelm mindsker risikoen for hovedskader som hjernerystelse og kraniebrud, hvis du er uheldig", fortæller Pernille Ehlers, der anbefaler, at du vælger en hjelm, der er behagelig at have på, og som du synes, du ser godt ud i, for så er der nemlig større chance for, at du rent faktisk får den brugt. 
 

Kilder: Magnus Lindhart Jørgensen, Lindhart Cykler, Pernille Ehlers, Rådet for Sikker Trafik og Cyklistforbundet.

 

Artiklen er første gang udgivet 26. november 2018, men opdateret 28. oktober 2024.

Læs mere om