Er der phthalater i sodavandsflasker?

Er der fare ved at genbruge sodavandsflasker på grund af phthalater?
?

Jeg har lige læst i et brevkassesvar om genbrug af plastflasker, altså sodavandsflasker, at I fraråder det på grund af fare for, at de afgiver phthalater.

Men er der overhovedet phthalater i disse PET-flasker? Mig bekendt bruges phthalater kun i PVC. Her udover kender jeg kun til bisphenol-A, som er et stof, der kan afgives fra PC-materialer, og som tidligere blev brugt til sutteflasker. Men som sagt, er der phthalater i PET-flasker?

Niels Pinholt. Lemvig:

Svar fra Leif Skibsted

Til sodavand og kildevand anvendes de såkaldte PET-flasker. PET er polyethylenterephthalat. Det må frarådes at bruge disse flasker til andet end det, de er fremstillet til. Man bør ikke hælde varme væsker i disse flasker eller bruge dem til nedfrysning.PET kan nedbrydes til små organiske forbindelser afledt af terephthalsyre, »isomere phthalater«. PET er ikke tilsat monomere phthalater som blødgøringsmidler, som bruges til PVC, men PET kan nedbrydes til lignende stoffer. PET kan også afgive forbindelser af grundstoffet antimon, der også er sundhedsbetænkeligt.

Drikkedunke og sutteflasker, fremstillet af polycarbonatplast (PC), afgiver bisphenol-A, som man også mistænker for hormonvirkning. 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om