Børnesikrede flasker skal være umulige for små hænder at åbne

Klorin og andet ætsende er livsfarligt. Derfor er det er vigtigt, at børnesikrede flasker faktisk er umulige for små hænder at åbne. I Danmark er Teknologisk Institut akkrediteret til at teste, om emballagen lever op til kravene for børnesikring.

Børn får lov at børneteste tolietrens

Hvor tit har du givet dit lille barn en flaske toiletrens og bedt hende om at åbne den? Nej, vel? Men det er faktisk netop sådan, man tester, om børnesikrede flasker og anden emballage virkelig er børnesikrede. Bare uden de stærke sager i flasken.

Der er krav om, at kemikalier med mærkatet »ætsende« er forsvarligt børnesikret. Det er blandt andet flasker med syre, afløbsrens og kaustisk soda, som små pilfingre ikke skal kunne få låget af. Det er typisk flasker, som kun kan åbnes, hvis man trykker låget ned, samtidig med at man drejer. Eller den variant, hvor man skal trykke ind på låget med tommel- og pegefinger, samtidig med at man drejer låget rundt. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Emballagen skal være sikker i barnehænder

I Danmark er Teknologisk Institut akkrediteret til at teste, om emballagen lever op til kravene for børnesikring. En række børn i alderen tre et halv til fire år og tre måneder bliver bedt om at forsøge at åbne en flaske med børnesikret lukning. Først får børnene flasken i hånden og fem minutter til at åbne den.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kan børnene ikke åbne flasken inden en fastsat tid, kaldes flasken børnesikker

Derefter viser en voksen – uden at sige noget – hvordan det skal gøres, og så får barnet en ny chance på fem minutter. Hvis børnene ikke kan åbne flasken inden for de to gange fem minutter, har emballagen bestået og kan kaldes børnesikker. 

Lavteknologisk måde at teste på, men nødvendig

Det kan synes som en umådeligt lavteknologisk metode. Men en mekanisk test kan ikke erstatte den fuldt ud, fordi man ikke kan få en maskine til at gøre det, børnene ville gøre. Mennesket kan ikke simuleres. 

I den fulde version af testen tester man emballagen på 200 børn. Hvis mindst 85 procent af børnene ikke er i stand til at åbne flasken inden for de første fem minutter, og mindst 80 procent ikke kan efter instruktionen, får flasken et bestået-skilt om halsen. 

Der er mulighed for at benytte sig af en mindre omfattende version af testen, hvor man kan nøjes med 30 børn. Hvis ét barn formår at åbne en børnesikret flaske, skal den testes af yderligere en håndfuld børn.

Inden emballagen testes, skal den være åbnet og ordentligt lukket igen. Inden testen skal emballagen fyldes med et produkt, der gør det ud for indholdet i originalemballagen. Det kan for eksempel være vand.

Man tester to børn ad gangen under opsyn af en supervisor. 

Teknologisk Institut tester også, om flaskerne er til at få op for voksne

De små børnefingre skal altså tabe kampen til skruelåget, men til gengæld skal voksne kunne skrue låget af.  Mange kender sikkert følelsen af at stå og kæmpe med en flaske inden den store lørdagsrengøring, og der går ofte et par sekunder, inden man knækker koden.

Derfor tester Teknologisk Institut også, om flaskerne er til at få op for voksne.

I voksentesten er testpersonerne i alderen 50-70 år, og de får fem minutter til både at læse i en vejledning og at åbne og lukke emballagen. Man tester 100 voksne, og 90 af dem skal kunne åbne emballagen, for at testen er bestået. De voksne er alene om opgaven. 

Læs mere om