Bedste opvaskemaskine: 5 ting du skal vide, før du køber ny opvaskemaskine

Køb af en ny opvaskemaskine løber hurtigt op i mange tusind kroner. Samvirke guider dig til, hvad du skal holde øje med, før du køber en opvaskemaskine

1. Vælg en maskinstørrelse, der passer til dit behov

Moderne standardopvaskemaskiner fås typisk med plads til service svarende til, at du har dækket op til 10-15 kuverter. Til en kuvert regnes med: 1 middagstallerken, 1 dyb tallerken, 1 desserttallerken, 1 asiet, 1 kop, 1 glas, 1 kniv, 1 gaffel, 1 spiseske og 1 teske. Jo større husstand, jo større er behovet for en opvaskemaskine med stor kapacitet. Består husstanden kun af 1 eller 2 personer, er der ikke grund til at vælge en for stor opvaskemaskine, da du risikerer, at snavs sætter sig fast, hvis der går mange dage mellem hver gang, den skal køre.

 

2. Vandskader kan undgås med aquastop

Springer vandtilførslen til opvaskemaskinen, kan du få vandskader på dit køkkengulv. Langt de fleste moderne opvaskemaskiner har en funktion, der hedder aquastop, der sikrer, at vandtilførslen stopper, hvis der opstår brud på slangen. En anden funktion i opvaskemaskinen slår den fra, hvis der opstår en læk inde i opvaskemaskinen. Det er typisk en fugtmåler, der sidder i bunden af din maskine.

 

3. En opvaskemaskine med sensor kan spare vand og tid

En del moderne opvaskemaskiner har en indbygget sensor, der kan tage højde for mængden af opvask i maskinen og tilpasse vandmængden efter behov. Du kan spare helt op til 5 liter vand på en opvask. Typisk findes der også et program, der tilpasser mængden af vand og tid efter, hvor snavsede glas og tallerkener er. Det måles på vandet i maskinen.

 

4. Lydniveau må ikke være for højt i åbne køkkener

Vær opmærksom på opvaskemaskinens lydniveau, hvis du har et åbent køkken eller et køkkenalrum. En almindelig samtale mellem 2 personer støjer, hvad der svarer til 60 dB. Har du åbent køkken, så vælg en opvaskemaskine, der støjer omkring 40 dB, har du ikke opholdsrum i forbindelse med dit køkken, må opvaskemaskinen gerne støje omkring 50 dB.

 

5. Placeres bestikket i en særskilt skuffe, er der bedre plads til tallerkener

Nogle maskiner har en bestikskuffe øverst i maskinen, hvilket har den fordel, at du kan sortere bestikket nemt, og at der bliver mere plads til tallerkener i underkurven. Hygiejnemæssig har det også den fordel, at du tager ved skaftet på bestikket og ikke på gaflens hoved eller knivens blad, når du tømmer opvaskemaskinen. En bestikkurv har den fordel, at du kan tage bestikket med hen til skuffen, når du skal tømme kurven. En bestikkurv giver også plads til høje glas i opvaskemaskinens øverste kurv.

Læs mere om