10 ting du aldrig må sætte i opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen vasker mere hygiejnisk, end du kan vaske op i hånden, og du smadrer måske færre glas og tallerkener, når du bruger opvaskemaskine end ellers, fordi du håndterer servicet mindre. Men nogle ting må du stadig vaske op i hånden.

Krystalglas

Fine krystalglas er ærgerlige at ødelægge og skal derfor vaskes i hånden, hvor temperaturen ikke er så høj som i opvaskemaskinen. Alle glas kan med tiden få glaspest, som ikke kan fjernes. Glaspest viser sig som en hvid stribe øverst på glasset, den skyldes kiselsyre, som stammer fra selve glasmassen og udfældes ved temperaturer over 60-65 grader.

Glas med dekorationer eller guldkant

Dekoreret glas, glas med guldkanter skal vaskes i hånden. Dekorationen bliver slidt af, måske ikke hele dekorationen på en gang, men efterhånden. Så hold dem uden for opvaskemaskinen, med mindre glassene er mærket med, at de rent faktisk kan tåle opvask i opvaskemaskinen.

Porcelæn med guldkant

Porcelæn, der er dekoreret med guld, sølv eller andet metal skal vaskes op i hånden, men fint kongeligt porcelæn kan generelt godt tåle opvaskemaskine, fordi dekorationen er malet under glasuren. Det gælder for eksempel Blå Blomst og Muselmalet. På gammelt fajance kan opvaskemaskinens høje temperaturer få glasuren til at krakelere.

Bestik med benhåndtag

Bestik med benhåndtag bliver ødelagt af at komme i opvaskemaskinen. Allerede ved få ganges vask i opvaskemaskinen vil benhåndtaget være mat og ætset, så hold det fine bestik med benhåndtag ude af opvaskemaskinen og vask det af i hånden. Gem det eventuelt til særlige lejligheder.

Grydeskeer af træ og bestik med træhåndtag

Grydeskeer af træ og bestik med træhåndtag skal vaskes op i hånden. Træet bliver mat og blegt og går langsomt i opløsning, når det vaskes op i en opvaskemaskine.

Gem eventuelt dine knive og gafler med træhåndtag til særlige lejligheder, hvor du har besluttet, at du godt gider tage opvasken i hånden bagefter, men skån det til hverdag.

Aluminiumskasseroller og fade

Hvis du køber en kasserolle eller gryde af aluminium, så se efter, om den kan tåle opvaskemaskine. det samme gælder for hvidløspresseren, isskeen og ostehøvlen.

Ikke alle aluminiumsgryder kan, men får en mat overflade af at blive vasket i opvaskemaskine. Aluminium kan også afgive rustpletter til for eksempel det rustfri stål, der samtidig bliver vasket i opvaskemaskinen

Kobbergryden

Køkkentøj af kobber skal vaskes af i hånden med en blød børste og opvaskemiddel. Kobber, der kommer i opvaskemaskinen, bliver misfarvet. Pletter på kobber kan du fjerne med en blanding af citronsyre og vand. Brug 40 gram citronsyre til en liter vand.

Bestik, der ikke er rustfrit

Kun bestik af rustfrit stål har godt af at komme i opvaskemaskinen. Bestik der ikke er rustfrit bliver ikke alene grimt i opvaskemaskinen, men det spreder også rustpletter rundt i maskinen til glas og andet bestik. Sølvtøj kan godt tåle vask i opvaskemaskinen, men må ikke komme i berøring med bestik af rustfrit stål under opvasken.

Køkkenknive

Sæt aldrig dine skarpe køkkenknive i opvaskemaskinen. Vask i opvaskemaskinen slider på dem og gør dem uskarpe, så de mister deres værdi som godt køkkenværktøj. Vask køkkenknivene i hånden og tør dem i et viskestykke med det samme.

Hundens madskål 

Hundens madskål eller den tallerken, hunden måske har spist af, må ikke komme i opvaskemaskinen og må ikke vaskes op sammen med resten af familiens service med mindre du bruger et meget varmt program, vaskemiddel og helst skolder madskålen først.

Varmegraderne i især ældre opvaskemaskiner er ikke tilstrækkelige til at desinficere hundeskålen. Opvaskebaljen og håndopvasken er også langt fra tilstrækkelige. Skold først madskålen, så alle parasitter og bakterier er dræbt, og vask den så.