10 gratis oplevelser på de danske småøer

Omkranset af smukt, blåt hav ligger de danske småøer som små perler. Besøg fængslet Ballonen på Frederiksø, tag på vandretur i Danmarks eneste ørken og smag på æblerne på Æblets Dag på Fejø. Samvirke guider til gratis fornøjelser på de små danske øer.

Anholt - vandretur i Danmarks ørken

Anholt er en sand naturperle og helt unik i Danmark. En stor del af øen er meget sandig naturhede – et område, som kaldes ørkenen. I tillæg er Anholt et af Danmarks mest regnfattige områder. 

Ørkenen udgør 80% af Anholts samlede areal, og beboelse findes kun på øens vestlige del. Ørkenen har aldrig været opdyrket og dermed aldrig pløjet, og derfor kan man se tidligere strandbredders fine konturer og påvirkning af naturen. Den yderste spids af Anholt er totalfredet, da der hvert år yngler masser af sæler på stranden. 

Læs mere på VisitAnholt

Læsø - Saltsyderiet

På Læsø har man i århundreder sydet salt, og i dag kan du besøge saltsyderiet, der er et levende museum, hvor der fremstilles sydesalt efter ældgamle metoder i en rekonstrueret sydehætte.

Se arbejdsgangen, som den må have taget sig ud i middelalderen – og hør foredraget om produktionen. Hele sommeren er der gratis foredrag hver time, ligesom det er gratis at følge produktionen af salt

Agersø – Skansen på Agersø

På den lille Agersø i Omøsund ligger et af Danmark store forsvarsværker fra Napoleonskrigene i 1807-1814. Efter at englænderne havde slået den danske flåde i 1802, beordrede kong Frederik VI, at en række forsvarsværker skulle opføres. 

Skansen kan stadig set i landskabet, og du kan se kanoner og mandskabsskure. I dens storhedstid boede 12-1400 soldater på den lille ø i Storebælt. 

Læs mere om fæstningen på Agersø

Aarø – Naturlegepladsen

Tæt ved udmundingen af Haderslev Fjord ligger Årø, der har været Tysklands nordligste ø. I dag breder grønne marker sig på øen, smuglervirksomheden er stoppet efter foreningen med Danmark. 

Tæt på lejrskolen og sportspladsen finder du naturlegepladsen, hvor du kan prøve kræfter med klatrevægge, balanceredskaber, gynger og boldspil. I forbindelse med naturlegepladsen findes en stor grillplads, hvor madpakken eller aftensmaden kan tilberedes eller spises. 

Læs mere om naturlegepladsen

 Orø - Hegneskoven med naturredskaber

Ved årtusindeskiftet blev Hegneskoven plantet. Fra starten var skoven tænkt som en rekreativ skov til glæde for Hegnegårdens gæster, lokalbefolkningen og ikke mindst øens natur. Beplantningen er varieret, og stisystemet er gennemtænkt, så du kommer godt rundt i skoven. Langs stierne kan du lege og få motion med naturlegeredskaberne. 

Midt i skoven er en stor åben eng med god plads til ophold eller leg. Her kan du også få lov til at rejse en af Hegnegårdens smukke tipier og tilbringe nogle døgn som tipi-ligger midt i naturen.

Frederiksø - Fængslet Ballonen

Statsfængslet Ballonen blev bygget i 1825 til systemkritiker, filosof og teolog dr. Jacob Jacobsen Dampe, der havde talt mod kongen (Frederik VI) og det enevældige styre. Dr. Dampe skulle isoleres afsides, og på Frederiksø rejstes et fængsel til ham. 

I museet er der fri adgang året rundt, og du kan på 1. sal i bygningen se en lille udstilling og en kopi af cellen, hvor Dr. Dampe sad fængslet i 15 år. En del af fængslet er indrettet til overnatningssted, hvor du mod betaling kan bo under dit ophold på Danmarks østligste øer. 

Langeland - De Langelandske Kunsttårne

Tag på Danmarks længste kunstudstilling på Langeland, hvor du kan opleve kunst i 12 forskellige tårne. I tårnene kan du gå på opdagelse i kunstens mange facetter, når lærredet er 8 meter højt. 

Tårnene er de klassiske transformertårne, og kunsten udskiftes i 4 af de 12 tårne hvert år – så der er altid nye kunstoplevelser. 

Læs mere og find vejvisning til de langelandske kunsttårne 

Foto er venligst udlånt af Michael Magnussen, kulturinfo.dk

Lyø –  Stendysser og Skrønemuseet

På Lyø lå oprindelig omkring 52 høje og stendysser. I dag er der kun 5 intakte tilbage. Stendysserne blev brugt som gravkamre for samfundets ledere og deres familier. Den største og bedst bevarede, Klokkestenen - et dyssekammer fra mellem 3500-3100 år f.Kr., ligger på en 20 m høj bakke på vestsiden af øen. Herfra er der en flot udsigt over Lillebælt, Horneland og Lyø Trille. 

Kom på museum med undrekammer og drivtømmerværksted, og foruden at se kuriositeter fra hele verden kan du læse skrøner fra de 7 have og verdens udkanter. Læs om straffefanger, skrumpehoveder, fuglekonger og flødepotter. Historierne fortælles også på dansk, engelsk, tysk og sønderjysk af sømandsenken, der har museet. 

Entreen til museet er dog ikke gratis, men du kommer ind ved at slippe 25 kroner.

Fejø - Æblets dag

Æblets dag er en årligt tilbagevendende begivenhed på Fejø, der ligger nord for Lollands nordkyst. Hvert år byder øen på fest, afsløring af årets æblemosaik og kåring af årets æblemost og æblekager. Boder i gaderne byder på alt, hvad hjertet kan begære. Æblets dag er 2. lørdag i oktober. I løbet af sommeren kan man nyde synet af øens mange æble- og pæretræer,  der trives ualmindeligt godt i det milde klima og de mange solskinstimer.

På naboøen Lolland fejres Sydhavsøernes Frugtfestilval i en weekend i september hvert år. I 2018 er det lørdag og søndag 15. og 16. september. 

Hold øje med Fejøs hjemmeside for mere info om Æblets Dag. Har du ikke mulighed for at komme til Fejø, kan du få en lille smagsprøve på øens frugt, når Fejøs Pæreskuder lægger til kaj i København. Hold øje med Fejøs hjemmeside for nærmere datoer. 

Drejø - kystsafari

Drejø ligger ikke langt fra Svendborg, og tager du familien med kan I tage på kystsafari på den smukke ø. 

Kig på fisk, krabber, rejer og vandinsekter - lån fiskenet, krabbestænger, rejenet, bøtter, bøger og vandkikkert. Krabbefangst fra tømmerflåden - tømmerflåden ligger fortøjret ud for stranden ved Færgehavnen og er alle tiders base for nye opdagelser og leg.

Udstyr kan afhentes i infohuset ved færgehavnen.

Læs mere om kystsafari for hele familien på Drejø

Få stempler i Ø-passet

I ø-passet præsenteres over 37 øer, og således er der masser af inspiration til besøg på de danske øer.

Turisterne kan med ø-passet samle på mærker fra øerne, idet der på færgen og øens havn er en plade med en silhuet af øen. Denne gnides med en pin over i ø-passet, og familier og venner kan så konkurrere om, hvem der har besøgt flest øer.

Læs mere på ø-passets hjemmeside eller på Danske Småøer

Guiden er bragt første gang i 2018. Oplevelserne er gennemgået og opdateret i sommeren 2020.