6 opskrifter på fastelavnsboller: Giv fastelavnsbollerne et twist med lakrids og skumfiduser

Fastelavnsboller er et fast, festligt indslag, når udklædningen er fikset og katten slået af tønden. Men er der nogen grund til, at de skal ligne sig selv år efter år, når de kunne være fyldt med kaffe, lakrids eller skumfiduser. Samvirker giver 6 bud på nye variationer af klassikeren.

Sådan laver du dejen

Til 15 mellemstore boller skal du bruge

100g smør

3 spsk. mørk sirup eller brun farin

2 tsk. stødt kardemomme

3½ dl mælk

1 æg (ca.60g)

20g gær

575g hvedemel 

1½ tsk. fint salt

1 sammenpisket æg til pensling

Sådan gør du:

  • Bland smør, sirup, kardemomme og mælk i en gryde. Lad blandingen stå på middelvarme indtil smørret er smeltet.
  • Hæld blandingen over i en røreskål og lad den køle indtil den er lillefinger lun (max. 40C). Rør ægget i og smuldr bagefter gæren i blandingen. 
  • Rør melet i lidt af gangen og ælt dejen i 4-5minutter (med enten hænder, røremaskine eller en elpisker med dejkroge). Drys saltet i og fortsæt æltningen i yderligere 3-4 minutter – dejen skal være blød og smidig.
  • Lad dejen hæve tildækket på et lunt sted til den har dobbelt størrelse (ca. 1½ time).
  • Rul dejen ud i en tykkelse på ca.½ cm og del den i 15 firkanter. Læg en klat fyld efter eget valg på midten og fold hjørnerne ind over. Luk fastelavnsbollerne ved at klemme dejen sammen om fyldet og lægge bollerne med samlingen ned på en bageplade beklæde med bagepapir. 
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg og lad dem efterhæve i 20-30 minutter. Varm imens ovnen op til 210C/190C varmluft. 
  • Sæt bollerne i midten af ovnen og bag dem i 12-15minutter til de er gyldne. Lad dem køle lidt ned på en rist inden de pyntes med fx glasur eller smeltet chokolade.

6 alternative bud på fyld

  1. (Artiklen fortsætter efter annoncen)

    Æble, kanel & rosin

    Riv 2 æbler og bland med 2 spsk. kanel, 2 spsk. brun farin og 75g rosiner.  Fordel blandingen på de udrullede dejstykker, fold bollerne sammen og bag som normalt.
    Pynt de færdigbagte fastelavnsboller med hvid glasur og nøddeflager.

  2. (Artiklen fortsætter efter annoncen)

    Marshmallows & chokolade

    Kom 1 hel marshmallow og 1 tern chokolade på hvert af de udrullede dejstykker, fold bollerne sammen og bag som normalt.
    Pynt de færdigbagte fastelavnsboller med hindbærglasur.

  3. Lakridsremonce

    Rør 75g revet marcipan, 75g blødt smør, 1-4 tsk. lakridspulver (efter smag) og 75g sukker sammen i en skål. Fordel blandingen på de udrullede dejstykker, fold bollerne sammen og bag som normalt.
    Pynt de færdigbagte fastelavnsboller med citronglasur. 

  4. Nougat & kaffe

    Smelt 200g nougat og ¼ dl stærk kaffe sammen i en kasserolle. Sæt det til afkøling i fryseren i ca. 10 minutter, indtil det er fast. Fordel nougatblandingen på de udrullede dejstykker, fold bollerne sammen og bag som normalt.  
    Pynt de færdigbagte fastelavnsboller med chokoladeglasur. 

  5. Krydret abrikospuré

    Kog 100g tørrede abrikoser op med 1 tsk. stødt ingefær, kornene af ½ vaniljestang og ca.½ dl vand. Lad det simre indtil det hele er en lind mos. Fordel mosen på de udrullede dejstykker, fold bollerne sammen og bag som normalt.
    Pynt de færdigbagte fastelavnsboller med smeltet mørk chokolade eller kakaoglasur.

  6. Banan & peanutbutter

    Læg ½-1 spsk. crunchy peanut butter og 2 skiver banan på hver af de udrullede dejstykker, fold bollerne sammen og bag som normalt.  
    Pynt de færdigbagte fastelavnsboller med smeltet mørk chokolade og hakkede peanuts.

Se opskrift på 4 slags glasur

Læs mere om