leg

6 fejl du begår, når børnene bader i badebassin

Små børn drukner nemt i badebassiner, hvis deres forældre ikke står på sidelinjen og rejser børnene op, når de falder. Badebassiner i haven er mindst lige så farlige som at bade i havet.
2 drenge på 2 og 3 år bader i haven

Små børn, der falder i badebassinet, kan drukne på få sekunder, fordi de forsøger at trække vejret under vandet. Derfor skal der altid være en voksen, der ser efter børnene, når de bader.

1. Du lader børnene bade alene

Et lille badebassin i haven kan være hyggeligt og dejligt forfriskende for børnene. Men selv om badebassinet er lille og vandet står lavt, skal børnene konstant være overvåget, og man må ikke lade sine børn bade alene.

»Små børn i alderen 1-3 år drukner meget hurtig og stort set lydløst,« siger Svend Hedegaard, formand for Rådet for Større Badesikkerhed.

Statistisk ved man ikke præcis, hvor mange der drukner eller nærdrukner, da ikke alle episoder bliver rapporteret. Men Svend Hedegaard vurderer, at der kommer lige så mange børn til skade i badebassiner i haven som i søer, svømmehaller og havet.

2. Du går væk fra badebassinet i 10 sekunder

Du skal lige på toilettet, lave en kop kaffe, flytte en havestol eller tage telefonen i huset og kigger væk fra badebassinet. Det er en fejl. Svend Hedegaard siger, at man altid skal tage barnet med, hvis man vender ryggen til badebassinet.

»Det tager kun få sekunder for et barn at drukne. De små børn lader ikke være med at trække vejret, selvom de ligger med hovedet i vand. Derfor trækker de vand ned i lungerne, og så er de i princippet druknet. Heldigvis er der gode erfaringer med forældre, der genopliver deres små børn,« siger Svend Hedegaard.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3. Du tror, lavt vand er ufarligt

Du tror ikke, det er så farligt at lade børnene bade, hvis der kun er lidt vand i bassinet, men der skal ikke mere end cirka 5 centimeter vand til, før et barn kan drukne.

»Der findes børn, der er druknet i et fuglebad,« siger Svend Hedegaard.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

4. Du tror, barnet selv rejser sig

Små børn under 4 år kan ikke nødvendigvis selv rejse sig, hvis de falder. Siderne i havebassinet er glatte og ikke til at få fat på, eller barnet kan være faldet og havde slået sig og derfor være bevidstløst.

»Små børn gør ikke noget for at redde sig selv. Det er ikke en del af deres kompetencer. De vender sig ikke om, men bliver liggende på maven og risikerer at få vand suget ned i lungerne,« siger Svend Hedegaard.

Større børn skal ligeledes altid være under opsyn, når de bader. De store børn kan eksempelvis tro, at de kan lave hovedspring i større badebassiner og så slå sig bevidstløse mod det hårde græs under bunden på bassinet.

5. Du tømmer ikke badebassinet efter brug

Det er blevet populært med meget store badebassiner, som ikke bliver tømt efter brug. Det kan være farligt, fordi børnene selv kan hoppe i badebassinet, uden at forældrene er opmærksomme på det.

»Badebassinerne skal altid tømmes efter brug. Alternativt indhegnes så børnene ikke ikke kan komme til vandet,« siger Svend Hedegaard. Indhegningen skal være mindst 0,5 meter høj.

Til de store badebassiner er ofte et betræk, som sørger for, at der ikke falder blade og andet snavs i bassinet, og de kan nok holde en kat ude, men ikke et barn, så sørg for, at børn ikke kan komme i nærheden af vandet.

»De store badebassiner, der står fyldt med vand og et betræk over, er exceptionelt farligt,« siger Svend Hedegaard.

Børn kan nemlig vikle sig ind i betrækket i kampen for at komme op af vandet, og så kan et fald ned i bassinet med betræk hurtigt blive fatalt.

6. Du kan ikke basal førstehjælp

Først og fremmest skal du huske altid at ringe 1-1-2, inden du går i gang med livreddende førstehjælp.

Du skal kunne simpel førstehjælp, hvis dit barn har slugt vand og er bevidstløst. Hvis du ikke kan give mund-til-mund og hjertemassage, ved du ikke, hvordan du genopliver dit barn. Du skal puste luft i barnet 5 gange og støde på hjertet hurtigt 30 gange. Og gentage dette, til du får liv i barnet – eller redningshjælpen når frem.

Forhåbentlig vil barnet selv gylpe vandet op og komme til bevidsthed. Hvis barnet har været bevidstløst efter at være druknet, skal lungerne efterfølgende tjekkes hos lægen eller skadestuen.

Se, hvordan du giver mund-til-mund og hjertemassage på et barn i denne førstehjælpsvideo fra Røde Kors.

Første gang udgivet i 2015. Opdateret i sommeren 2020.

Læs mere om