Undgå drukneulykker: Find nummeret på stranden

Hvert år dør adskillige mennesker, når de bader ved de danske strande. En strand kan være svær at dirigere hjælpen til, så find strandens nummer, inden du selv går i vandet, lyder rådet fra Dan Gjern Schneider fra Beredskabsforbundet.

Hundredevis af danske strande har fået et nummer, der skal gøre det nemmere for redningskøretøjer at finde vej.

Strande har ingen adresse

Når sommeren er på sit højeste, flokkes danskerne til stranden for at bade. Hvert år dør adskillige mennesker i drukneulykker ved de danske kyster. En del liv kunne være reddet, hvis hjælpen kom hurtigere frem, fortæller Dan Gjern Schneider, der er frivillig i Beredskabsforbundets Albertslund-Brøndby kreds og instruktør på blandet andet kurset Robust Borger. 

»Hvert minut er vigtigt, når det gælder redning af personer, der er kommet i nød til havs. Jo hurtigere hjælpen kan nå frem, jo større er sandsynlighed for, at man kan afværge en drukneulykke,« fortæller Dan Gjern Schneider. 

En af de ting, der kan gøre det svært for redningsmandskab at nå frem, er, at strande ikke har en decideret adresse. Dermed kan det være svært at finde frem til præcist det sted, hvor ulykken er sket. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Find skiltet med strandens nummer

TrygFonden har dog opstillet skilte langs de danske kyster. På skiltene kan man se strandens nummer, og nummeret kan man oplyse til beredskabet, hvis man har brug for hjælp. 

»Skiltene med strandnumrene står typisk der, hvor du ankommer til stranden ad enten en sti eller vej. Find skiltet, inden du går i vandet, og husk nummeret,« lyder et andet råd fra Dan Gjern Schneider. 

Strandens nummer er knyttet til oplysningerne om skiltets GPS-koordinater. Hvis du kan oplyse  strandens nummer, kan en ambulance nemt finde frem til præcis det sted, du ringer fra. 

Læs mere: Må man bade lige efter et måltid?