el

5 ting, der ikke bruger ret meget strøm

En ny elevationsseng og en stavblender er blandt de ting, der kun bruger lidt strøm. Se, hvor mange (få) kWh 5 forskellige produkter bruger.
Oplader i stikkontakt

Med de høje energipriser er det en god idé at være opmærksom på forbruget, men nogle ting – fx opladere til smartphones – har så lavt et forbrug, at det måske ikke er umagen værd. Foto: Rasmus Bjørnholdt Sørensen, Videncentret Bolius

Mens nogle ting kan bruge rigtig meget strøm, er der andre ting, der ikke bruger så meget. Vi har fundet 5 ting, som ikke får elregningen til at gå amok. Derfor kan det dog stadig være en god idé at slukke for de forskellige ting, når de ikke er i brug, så du undgår unødigt el-forbrug.

De 5 ting bruger i vores eksempler mellem 1 og 11 kWh om året. I september 2022 var gennemsnitsprisen pr. kWh på 4,59 kr., og med de priser vil det koste 4,60-50,50 kr. om året.

1. Ny elevationsseng

Står altid i standby

Forbrug pr. time: 0,1 watt

Årligt forbrug: 0,9 kWh

En 15-20 år gammel elevationsseng med en gammeldags transformator bruger omkring 35 kWh om året på at stå i standby, så her er det en god idé at slukke for den, når du ikke bruger den.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

2. Opladning af smartphone

Oplades 1 time i døgnet

Forbrug pr. time: 6 watt

Årligt forbrug: 2,2 kWh

Det koster heller ikke ret meget at lade opladeren til en smartphone eller en tablet sidde i en tændt stikkontakt, uden at den er tilsluttet telefonen eller tabletten. Sidder opladeren 23 timer i døgnet i en tændt stikkontakt, bruger den ca. 1-2,5 kWh om året afhængig af, om den er fra 2011-2020 eller nyere end 1. april 2020.

 

LÆS OGSÅ: Her er 10 store strømslugere i dit hjem

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3. Opladning af 1 tablet

Oplades to timer i døgnet

Forbrug pr. time: 6 watt

Årligt forbrug: 4,5 kWh

4. Stavblender

Bruges en halv time om ugen

Forbrug pr. time: 250 watt

Årligt forbrug: 7 kWh

5. El-tandbørste

Oplader hele tiden

Forbrug pr. dag: 29 watt

Årligt forbrug: 11 kWh

Du behøver ikke at oplade tandbørsten hele tiden. Ifølge forbrugsguiden.dk tager det typisk 8-15 timer at oplade en el-tandbørste helt op, så husk at slukke for opladeren, når tandbørsten er opladet.

 

KILDE: Videncentret Bolius