4 ting, du skal vide, før du køber airfryer

Er det sundere at bruge en airfryer? Havde du i stedet tænkt at friturestege din mad, er der en stor kaloriegevinst ved at bruge en airfryer i stedet for frituregryden. Selvom du bruger lidt olie i din airfryer, er det betydelig mindre end ved friturestegning

En airfryer kan gøre tilberedningen sundere og nedsætte tilberedningstiden

Hvad er en airfryer?

Nej, en airfryer er ikke »bare« en lille varmluftsovn, selvom airfryeren tilbereder mad ved at cirkulere varm luft omkring maden. I en airfryer cirkulerer luften markant hurtigere, hvilket betyder, at fugt eller vand, der allerede findes i maden, varmes så højt op, at partiklerne frigives fra maden og hjælper med at give den sprøde overflade. I nogle tilfælde tilsættes en smule olie. Ved tilberedning i en airfryer opnås en sprød stegeskorpe, samtidig med at saften inde i kartoflerne, grøntsagerne og kødet bevares. Du kan altså opnå samme resultat som i en frituregryde blot uden at bruge en masse olie.

Hurtigere tilberedning

En kylling på 800 gram tager typisk mellem 60 og 80 minutter at tilberede i en varmluftovn. Tilbereder du kyllingen i en airfryer, kan du nøjes med at bruge 30-40 minutter. Da en airfryer er mindre og betydelig hurtigere til at tilberede maden, bruger den langt mindre energi til tilberedningen af et måltid end en varmluftovn.

1. Hvor stor er den?

Beholderen i en airfryer er helt afgørende for, hvor meget mad du kan tilberede samtidigt. En airfryer kan typisk rumme 1-5 liter. De mindste 1-2 liter, mens de største er på 4-5 liter. Tænk over, hvor mange du vil lave mad til. Skal du lave kartofler til 4 personer, har du brug for betydelig mere kapacitet, end hvis du skal stege paneret kylling til 2.

2. Hvordan virker nedtællingsuret?

Langt de fleste airfryere er udstyret med et ur, hvor du indstiller tilberedningstiden. Urene findes i 2 varianter: med digital og mekanisk nedtælling. Et digitalt ur er
nemmere at indstille og dermed mere præcist end det mekaniske ur.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3. Kan delene komme i opvaskemaskinen?

Når du skal tilberede maden i en airfryer, bruges en lille pande eller en kurv. Langt de fleste mærker har i dag dele, der kan tåle at komme i opvaskemaskinen, men tjek for en sikkerheds skyld. Det kan være en irriterende opgave at vaske netkurven af, fordi den ikke kan gå i opvaskemaskinen.

Er det sundere med en airfryer?

Både og. Bruger du airfryeren til at tilberede mad som for eksempel ovnkartofler, forstegte kyllingebrystfileter eller anden mad, der er klar til tilberedning i ovn, så er det ikke sundere at tilberede i en airfryer i stedet for en ovn. Havde du i stedet tænkt at friturestege maden, er der en stor kaloriegevinst ved at bruge en airfryer i stedet for frituregryden. Selvom du bruger lidt olie i din airfryer, er det betydelig mindre end ved friturestegning.

4. Vil du kunne grille eller bage i airfryeren?

Skal grøntsagerne smage af sommerens grillaftener, kan du i nogle tilfælde bruge din airfryer. Grillfunktionen kan også være smart til kød og fisk, og den giver en sprød skorpe på maden. Du kan også sagtens bage både brød og kager i en airfryer, men det kræver typisk en særlig plade eller indsats til din airfryer.

Hvad kan tilberedes i en airfryer?

Det er oplagt at tilberede frosne madvarer som kartofler, pommes frites, fiskefileter og marineret
fjerkræ i en airfryer, men du kan også tilberede:

  • Frisk fisk, eksempelvis laks
  • Bacon
  • Ristning af nødder til snacks
  • Grøntsager i stedet for at grille dem

Vær samtidig opmærksom på, at det kan være svært at tilberede en rød bøf i en airfryer.

Fun fact:

Pommes frites har været kendt i mere end 180 år. I Belgien har man siden 1840’erne kunnet købe kartoffelstænger stegt i oksefedt og krydret med salt. Pommes frites, som vi kender dem, har for alvor været folkelige i Danmark siden 1960’erne, hvor de første cafeterier serverede dem med bernaisesovs til kød.