Bedste mikroovn? Her er 5 ting, du skal vide, før du køber mikroovn

Kan du se gennem lågen og er det nødvendigt med en drejetallerken? Samvirke forklarer dig, hvad du skal holde øje med, inden du køber en mikroovn

1. Skal mikroovnen også kunne bage?

Har du tit brug for at bage mindre portioner mad eller brug for en lille ovn, der kan supplere din rigtige ovn, så overvej at købe en kombiovn i stedet for en mikroovn. Med en kombiovn får du en ovn, der typisk både kan bruge mikroovnsfunktionen og bage og grille. En ovn med et lille ovnrum er som oftest billigere i drift end en normal ovn og dermed ideel, hvis du bare skal bage en mindre kage, et enkelt rugbrød eller holde en mindre mængde mad varm.

2. Kan du se gennem ruden?

Mange nyere mikroovne kommer med en rude eller dør, der er beklædt med en form for film. Vælg en mikroovn, hvor det er til at se ind til maden, uden at du konstant
skal åbne lågen. Sørg også for, at der er godt med
lys i ovnrummet.

Chokoladen smeltede, og mikroen var opfundet!

En dag, hvor fysikeren og opfinderen Percy Spencer passede sit arbejde hos virksomheden Raytheon, der lavede radarer til det amerikanske militær, opdagede han, at en chokoladebar i hans lomme smeltede, når han var tæt på radaren. Efterfølgende eksperimenterede han med andre madvarer og poppede blandt andet popcorn. Historikere er uenige om, hvornår man kan sige, at Spencer opdagede mikrobølgernes effekt og dermed mikroovnen, men det var på et tidspunkt i perioden 1941-1947.

3. Skal ovnen have drejetallerken?

For år tilbage kunne du stort set kun få mikrobølgeovne med drejetallerken. Tallerkenen skulle sørge for, at mikrobølgerne ramte alle steder på maden, og at varmen dermed blev rigtigt fordelt. I dag har flere ovnproducenter fundet ud af, hvordan man kan fordele mikrobølgerne, selvom maden ikke drejer rundt. Det er smart, for i en mikroovn uden drejetallerken er der plads til måske 30-40 procent mere mad, end hvis alt skulle have en rundtur på tallerkenen.

4. Hvilken størrelse – og er den rengøringsvenlig?

Find ud af, hvor mange personer du har brug for at tilberede mad til i mikroovnen. Standardmikroovne har et ovnrum på 17-35 liter. Du kan også købe større ovne, der har plads til en del mere, så er de typisk kombiovne. Vælg en ovn, hvor de indvendige overflader er rengøringsvenlige. For du glemmer helt sikkert at lægge låg over, en dag du vil smelte smør i mikroovnen.

Pas på med plastik og porcelæn

Ikke alle redskaber, skåle og beholdere egner sig til mikroovn. Pas på med at bruge tynd plastik, for eksempel polyethylen. Andre typer af plastik kan fint bruges, tjek vejledningen, der fulgte med plastikbeholderen eller redskabet. Brug aldrig fade, tallerkener og skåle af malet porcelæn, eller hvis det har guldkanter eller er af ældre dato. Ældre porcelæn kan indeholde metal i farverne, og en mikroovn kan ikke tåle metal i længere tid.

5. Kan den bygges ind i dit køkken?

En mikroovn på køkkenbordet stjæler masser af bordplads, du sikkert sagtens kunne bruge, når du laver mad eller bager. Se, om du ikke kan finde en mikroovn, der kan stå i et skab eller bygges ind i et element i køkkenet.

Klimatips til mikroovnen: Kog grøntsagerne, men drop optøningen

Mikroovnen er fantastisk, hvis du vil være god ved klimaet. Brug mikroovnen til at koge grøntsager eller tilberede mindre portioner mad. Du sparer op mod 70 procent ved at koge grøntsager i så lidt vand som muligt i mikroovnen i stedet for på komfuret. Drop dog optøningen i mikroovnen. Det er mere energieffektivt, hvis du stiller de frosne madvarer eller middagsretter til optøning i køleskabet. På den måde udnytter du kulden fra de frosne varer, så køleskabet bruger mindre str

Læs mere om