6 ting du skal vide, før du køber elbil

Hvor lang er elbilens rækkevidde? Og hvor hurtigt kan bilen lades på en almindelig lader og på en lynlader? Det kan være svært at købe elbil, men Samvirke viser dig, hvad du skal holde øje med, inden du køber en elektrisk bil
Elbil foran ladestander

32.505 elbiler var der på vejene ved udgangen af januar 2021. Hertil kommer 73.086 hybridbiler, som kører delvis på el. De slås om pladsen på vejene med 2,5 millioner benzin- og dieselbiler. 

1. Hvor lang er den reelle rækkevidde?

Find ud af, hvor langt elbilen kan køre på en opladning. Normalt er rækkevidden opgivet efter WLTP-normen, som er en standardiseret testmetode til at måle elbilers rækkevidde, eller hvor langt benzinbiler kører på literen. Matcher bilens rækkevidde dit daglige behov? Tænk også andre situationer gennem: Kan elbilen klare hele turen uden opladning, hvis du skal på familiebesøg i en anden del af landet? Hvis ikke, kan du så lade undervejs?

2. Hvor mange siddepladser har du brug for? 

Ikke alle elbiler har plads til 3 personer på bagsædet – i mange elbiler er der kun plads til 2. Det kan også have betydning, hvis du skal have et barnesæde i bilen. Du skal altså være opmærksom på, hvor stor en del af ungernes fodboldhold du kan have med. Har du brug for mere plads, kan du få elbiler med plads til 7 personer. 

3. Hvor lang er garantien?

Du har selvfølgelig altid 2 års reklamationsret, men mange elbilproducenter giver en udvidet garanti på bilen, og det kan svare sig at sætte sig godt ind i, hvad der er dækket og hvor længe, så du kan sammenligne forskellige mærker af elbiler. FDM anbefaler, at du især er opmærksom på, hvilken garanti fabrikken eller importøren stiller på de forskellige elbildele som lader, inverter, elmotor og batteri. Især en udskiftning af batteriet er en bekostelig affære. 

50%

Udregner man elbilens miljøbelastning i hele levetiden, er CO2-udledningen omkring halvt så stor som for en benzinbil. Udledningen af CO2 skyldes blandt andet produktionen, og at der ikke kun kommer grøn strøm ud af stikkontakten. 

4. Hvordan skal bilen lades?

Har du eget hus, kan du få etableret en lader hjemme. Bor du i etageejendom, er det formentlig ikke muligt at få din personlige lader, i stedet må du ty til offentlige ladere. På markedet findes masser af abonnementsordninger og rabatpakker, som du kan bruge, når du skal ‘tanke’ strøm. Nogle giver mulighed for hjemmeladning, mens andre giver fordelagtige vilkår, hvis du lader på offentligt tilgængelige ladesteder.

Lav derfor et overslag over, hvordan og hvornår du har mulighed for at lade din bil: Kan det ske hjemme? Kan du gøre det på din arbejdsplads? Skal det være i indkøbscenteret? Efterfølgende kan du vælge en elaftale, der passer til dit behov. 

Du kan få hjælp til at finde den rigtige løsning for dig på: https://www.ladepris.dk/ Klik på det lille ikon i hjørnet for at lave en beregning, der passer mere præcist til dine forhold. 

5. Hvor hurtigt kan bilen lades?

Udviklingen i elbiler går hurtigt – og der kommer flere og flere steder, hvor du kan lade din bil hurtigt. Din bil skal have et type 2-stik, der er nutidens standard til hjemmeladning, men sørg også for, at din bil kan lade med et type 3-stik, der kan give adgang hurtigere opladning. Bilen skal også helst have et hurtigladestik, og det mest udbredte er det, der hedder CCS-Combo. Et hurtigladestik kan under de bedste forhold sikre en opladning fra 10 til 80 procent på en hurtigladestation på typisk 20 minutter. Så er du hurtigt videre på motorvejen!

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

6. Har du brug for trækkrog?

De fleste elbiler er ikke godkendt til anhængertræk, og de biler, hvor du må montere et anhængertræk, må ofte kun trække en begrænset vægt. Du kan formentlig godt køre en trailerfuld affald til genbrugspladsen med en elbil, men skal du trække tungere ting som campingvogn, hestetrailer eller store flyttelæs, kommer elbilerne til kort. 

Kører kortere om vinteren

Om vinteren kan en elbil køre kortere på en opladning, end bilen kan om sommeren. Når du bruger varmeblæser, rudevarmer og andet af bilens elektronik, bruger du hurtigere af strømmen på batteriet. En tommelfingerregel siger, at bilen kører 20-50 procent kortere om vinteren end om sommeren. 

Køber du en brugt elbil, så tjek stikket

Er du på jagt efter en brugt elbil, så tjek, hvilke stik du kan bruge til at lade bilen. Især skal du være opmærksom på, hvilket hurtigladestik bilen bruger. På markedet findes flere modeller med ChaDeMo, der er et japansk standardstik til hurtigladning, men stikket er ved at blive udfaset og er dermed ikke smart at købe. 

Hvad er en hybridbil?

Ud over elbiler, der kun kører på el og skal lades med et stik, når batteriet er tomt, har du måske hørt om hybridbiler og plugin-hybridbiler. En hybridbil har et batteri, der lades af benzinmotoren, når bilen kører. Bilen kører de første kilometer på el. Du får især glæde af teknologien i byen, hvor der er mange stop og start. En plugin-hybridbil kører både på el og på forbrændingsmotor. Batteriet lades som på en elbil, det er bare så lille, at det typisk kan række op til 50-80 kilometers kørsel. Når der ikke er mere strøm på batteriet, slår benzinmoteren til. 

Grønne vaner

Ligesom du kan få benzinbiler til at køre længere på literen, kan du få elbiler til at køre længere på en opladning. Et par simple trick er: 

  • Sørg for at lade bilen køle luften eller opvarme luften i kabinen, mens bilen lader. Her er der nemlig adgang til strøm fra en kontakt. 
  • Undgå motorveje. Når farten fordobles, firedobles elforbruget på grund af den øgede luftmodstand. Så undgå lange ture på motorvej, hvis batteriet er ved at løbe tomt. 
  • Reducer vægten. Hav kun det i bilen, der er brug for. Jo mere vægt, jo mere energi skal bilen bruge på at køre.